Само преди дни Никола Стоянов, управляващ съдружник в ЛУКС ИМОТИ сподели в интервю за Profit.bg, че все повече българи купуват имоти в Гърция за над 1 млн. евро.

Кои обаче са местата, където търсим най-често имот в Гърция?

Районът на Северна Гърция се оформи като регионален център, който привлича граждани от всички съседни държави, не само от България. Много граждани от Македония, Сърбия, Румъния купуват на Халкидики, което поддържа пазара там доста жив и броя на сделките продължава да е стабилен, сподели Стоянов.

Най-голям интерес традиционно има към п-ов Касандра, като за по-елитни се считат селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав.

През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и др. привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.

Предпочитанията на купувачите са към къщи, като задължителен елемент от търсенето е имотът да има морска панорама, а по-взискателните купувачи държат задължително да са на първа линия непосредствено на плаж.

Наемателите на луксозни имоти търсят подобни параметри на имотите, като предпочитат да наемат самостоятелни къщи, които да разполагат с двор от поне 300 кв.м. и да са в непосредствена близост до плаж за максимално удобство. Наемните цени на подобни имоти започват от около 300 евро на нощ.

Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености, за които нашите консултанти ще ви информират. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.