Моделът iPad Air 2 с новия чип A8, произвеждан от Apple, е рекламиран като устройство „мощно колкото персонален компютър“. Оказва се, обаче, че този таблет не е най-производителния в света.

Надпреварата по този показател се печели от таблета на Microsoft - Surface Pro 3. Популярният тест Geekbench е дал оценка на производителността на таблета Surface Pro 3 от 5 069 точки, което е с около 20% по-висока от тази на модела iPad Air 2 – при ниво от 4 046 точки.

Причината първенството да се държи от таблета на Microsoft е фактът, че той е с процесор Core i5, съпоставим с този в лаптопите, което до голяма степен предопределя и по-високата му производителност.

Въпреки че захранва 12-инчов дисплей с резолюция QHD, както и високопроизводителен процесор, батерията на таблета на Surface Pro 3 издържа 9 часа или колкото издържа и батерията на популярния таблет на Apple.

На трето място в класацията е популярният таблет на Samsung – Google Nexus 9. Ето как изглежда пълната класация 10-те таблета с най-бързи процесори на база на направените тестове от изданието phonearena.com: