През 2025 година тези градове ще бъдат едни от най-богатите в света, пише CNN Money, като се позовава на доклад на McKinsey Global Institute, базиран на БВП на глава от населението.

В топ 10 на McKinsey влизат още Осло (Норвегия), Йосу (Южна Корея) и Сан Хосе (Калифорния, САЩ).

Доха, Катар

Забравете Ню Йорк и Хонконг. През 2025 година всички ще говорят за Доха. Катар е вече една от най-богатите държави в света. Ще бъдат направени огромни инвестиции покрай световното първенство по футбол през 2022 година, което ще се проведе там.

Берген, Норвегия

Берген е вторият най-многолюден град в Норвегия.

Виж още: Защо всички в Монако са богати?

Той е важен център за енергийната индустрия на станата и за корабоплаването.

Трондхайм, Норвегия

Норвегия има два града в класацията. Знаете ли, че Трондхайм е родното място на мобилната комуникация? Тук през 80-те години е разработен стандартът за GSM телефона.

Днес тук са базирани над 550 стартъпа, в които работят 10 000 души.

Хуасеонг, Южна Корея

За този град почти никой извън Южна Корея не е чувал, но това е един от най-бързо растящите градове в страната. Тук се намират лабораториите за проучвания на Hyundai и Samsung, както и най-големите заводи на Kia и LG Electronics.

Градът влага сериозни инвестиции в имоти и нови, модерни райони като Донгтан.

Асан, Южна Корея

Както и съседния град, Хуасеонг, в Асан има няколко големи индустриални комплекса. Наблизо се намира и Пиеонхток, който е основното пристанище за връзка с Китай.

Рейн-Рур, Германия

Рейн-Рур е един от най-големите градски райони в Германия и третият най-голям в Европа, след Париж и Лондон. Тук са базирани много немски компании, включително 12 компании от

списъка Fortune 500.

Макау, Китай

Макау е пример за това колко бързо могат да се променят нещата в днешно време. Миналата година преживя голяма рецесия. Икономиката се сви със 17% след като анти-корупционни кампании засегнаха казината – основният източник на приходи за територията.

Очаква се икономиката да се съвземе бързо, но Макау трябва да намери и други източници на доходи, ако иска да бъде поддържа ръст.