Повечето европейски пазари отбелязаха ръст в петък, въпреки засилващите се опасения, че Гърция ще обяви фалит, а излизането й от еврозоната ще ограничи икономическото развитие в региона.

Напрежението се засили още в четвъртък вечерта, когато финансовите министри на държавите от еврозоната завършиха срещата без да намерят изход от ситуацията със задлъжнялата страна. Председателят на събитиетоДоналд Туск свика нова спешна среща на лидерите, която трябва да се проведе късно в понеделник в Брюксел, като се очаква взетите решения да бъдат окончателни.

Гърция трябва да плати на Международния валутен фонд 1.6 млрд. евро до 30 юни, ако не се съгласи на реформите, предложени от кредиторите.

Над 3 млрд. евро са изтеглени от гръцките банки от понеделник до четвъртък, според данни на Reuters. Това може да принуди Атина да ограничи парите в брой, които хората имат право да теглят от своите сметки, казаха анализатори на Barclays в петък.

Американските ценни книжа приключиха търговията в петък на червена територия, след като задълбочаващата се криза в Гърция направи инвеститорите по-предпазливи преди началото на уикенда. Въпреки това ралито по-рано тази седмица помогна на основните индекси да отбележат седмичен напредък.

Президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс каза в петък, че единствената причина, която го дели от това да подкрепи увеличаването на лихвените нива, е очакването за бъдеща по-добрата инфлация в страната. В отговори на репортерски въпроси след речта си той заяви, че според него Фед ще увеличи два пъти лихвените проценти до края на тази година.

Очакванията на Американската централна банка, които бяха оповестени тази седмица, са, че 10 от представителите на Фед подкрепят увеличаването на лихвените нива два пъти за 2015 г., докато седем предпочитат то да бъде отложено или да бъде направено само веднъж тази година.

Цените на петрола се понижиха с 1.4 процента, достигайки 59.61 долара за барел, регистрирайки слаб спад за цялата седмица. Цената на златото също бе редуцирана с 10 цента.

EUR/USD
Еврото регистрира променлива търговия в последния ден от работната седмица. В крайна сметка сесията завърши в полза на американския долар. Двойката продължава да се търгува над нивата на късата плъзгаща се средна, което предполага поскъпване на единната валута в краткосрочен план и пробив на съпротивата при 1.1467. EUR/USD стартира сесията в петък на цена от 1.1358, а финалът бе сложен едва 13 пипса по-надолу. Най-ниска стойност за деня бе записана при 1.1292.

Подкрепа: 1.1214; 1.1149;
Съпротива: 1.1467; 1.1533;

GBP/USD

Британският паунд записа неутрална търговия спрямо долара в петък. Двойката остана на по-високите нива, които бяха отбелязани по-рано тази седмица, но краткосрочните очаквания са в полза на американската валута. Ако цената претърпи корекция, подкрепата при 1.5620 ще бъде преодоляна, засилвайки негативната тенденция. Сесията в петък стартира на курс от 1.5877, а валутите останаха в тесен рейндж цялото време. Най-висока стойност за деня бе достигната при 1.5895, а дъно бе ударено 60 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.5620; 1.5483;
Съпротива: 1.5945; 1.6020;

USD/CHF

Слабо понижение записа доларът спрямо швейцарския франк в петък. В началото на сесията биковете преобладаваха, което засили позитивните очаквания към американската валута. След достигането на връх за деня при 0.9248 посоката се промени и валутите се насочиха към подкрепата при 0.9070. До пробив не се стигна и така финалът бе поставен на курс от 0.9171. В крайна сметка доларът загуби 40 пипса от стойността си, а индикаторите остават в полза на франка.

Подкрепа: 0.9070; 0.8984;
Съпротива: 09390; 0.9499;

USD/JPY

Незначителен спад регистрира доларът спрямо йената в петък. Така двойката остана близо до първата подкрепа при 122.40. Ако очакванията за нова губеща сесия се оправдаят, ключовите нива ще бъдат преодолени и американската валута ще увеличи загубите. Търговията в петък стартира на курс от 122.95, като в началото трендът бе неутрален. По-съществено изменение на цената бе записано следобед, когато бе ударено и дъно за деня при 122.55. Валутите пресякоха финалната линия 18 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 122.40; 121.42;
Съпротива: 124.43; 125.84;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.