Европейските акции отбелязаха повишение във вторник, стимулирани от евентуалното достигане до така очаквания изход от разразилия се конфликт между задлъжнялата Гърция и нейните кредитори.

Всички европейските фондови пазари завършиха на зелена територия, след като за първи път кредиторите казаха, че постигането на споразумение между двете страни става все по-възможен сценарий.

Гърция се нуждае спешно от него, за да може да се отключи последният паричен транш, с който да покрие задължението си в размер на 1.54 млрд. евро към Международния валутен фонд. Дългът трябва да бъде погасен до края на юни.

След извънредната спешна среща късно в понеделник лидерите на еврогрупата заявиха, че е необходимо допълнителна работа, за да може последното предложение на Гърция да отговаря точно на исканията на кредиторите. Представителите имат срок от два дни да довършат техническите уточнения преди официалното изявление на европейските представители в четвъртък.

Финансовите министри на еврозоната ще обсъждат проблемa с Гърция отново на срещата в сряда вечерта. Във вторник Европейската централна банка обяви, че увеличава заема към гръцките финансови институции поради възникване на извънредни обстоятелства.

Американките акции приключиха волатилната търговска сесия в четвъртък със скромно увеличение, което обаче бе достатъчно, за да може индексът Nasdaq Composite да достигне рекордни нива.

Слабият ръст на Wall Street бе реализиран след ралито на международните фондови борси, които бяха подкрепени от оптимизма около развитието на казуса с Гърция.

Инвестиционният анализатор на Allianz Global Investors Кристина Хупър отбеляза, че увеличението на пазарите може да бъде съпоставено и със сезонните фактори.

„Обикновено юни е слаб месец за акциите, но очевидно това не се отнася за тази година. Това може да се дължи както на по-добрите икономически индикатори за второто тримесечие, така и на това, че Федералният резерв се опитва да забави нормализирането на лихвените нива“, допълни Хупър.

Позитивният импулс в началните часове на търговията бе благодарение на данните за продажбата на новите еднофамилни жилищни имоти за май месец, които са достигнали 546 000 на годишна база, отбелязвайки най-бърз темп на растеж от февруари 2008 г. досега.

Цифрите демонстрираха напредък в два от общо четирите региона, а данните за април бяха също обнадеждаващи.

EUR/USD

Еврото записа сериозна загуба спрямо долара във вторник. Единната валута не оправда очакванията и се срина спрямо долара, пробивайки както първата подкрепа при 1.1214, така и втората при 1.1149. Ако негативната тенденция продължи и занапред, ключовите нива при 1.1081 ще бъдат застрашени. Сесията във вторник стартира на цена от 1.1339, като мечите настроения бяха водещи през цялото време. Съществено понижение бе регистрирано следобед, когато бе ударено дъно за деня при 1.1134. Финалът бе поставен едва 32 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 1.1214; 1.1149; 1.1081;
Съпротива: 1.1467; 1.1533;

GBP/USD

Паундът отбеляза второ поредно понижение спрямо долара във вторник. Така двойката се приближи до подкрепата при 1.5620, но краткосрочните индикатори са в полза на британската валута и се очаква корекцията на цената да продължи до достигане на нивата от миналата седмица. Търговията стартира на курс от 1.5822, а финалната линия бе пресечена 94 пипса по-надолу. Низходящият тренд бе постоянен, като най-ниска стойност за деня бе достигната при 1.5706 около 20:00 часа.

Подкрепа: 1.5620; 1.5483;
Съпротива: 1.5945; 1.6020;

USD/CHF

Доларът регистрира рязко увеличение спрямо швейцарския франк във вторник. Двойката направи тест на ключовото ниво при 0.9390, но импулсът не бе достатъчно силен и до пробив не се стигна. Ако очакванията за продължаване на позитивната тенденция се оправдаят, съпротивата ще бъде преодоляна. Стартът във вторник бе даден на цена от 0.9212, а финалната линия бе пресечена 124 пипса по-нагоре. Връх за деня бе отбелязан едва 3 пипса под стойността на съпротивата при 0.9390.

Подкрепа: 0.9070; 0.8984;
Съпротива: 09390; 0.9499;

USD/JPY

Доларът регистрира втора подред успешна сесия спрямо йената във вторник. Очакванията за нов положителен импулс на американската валута се оправдаха и така двойката се приближи до нивото 124.43. Краткосрочните индикатори продължават да са в полза на долара, застрашавайки първата съпротива. Валутите стартираха деня на цена от 123.33, а финалът бе сложен 60 пипса по-нагоре. Най-висока стойност бе отбелязана при 124.18.

Подкрепа: 122.40; 121.42;
Съпротива: 124.43; 125.84;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.