В началото на тази седмица финансовите министри на страните от еврозоната изразиха негодувание от разходите за безбройните срещи с гръцката делегация, от които не излиза нищо повече от големи сметки за пътувания.

Финландският финансов министър Алекс Стуб описа спешната среща в понеделник като “загуба на прелетени километри.”

Финансовият министър на Австрия Ханс Йорг Шелинг, който пътува за срещата в Брюксел с редовен пътнически полет, постави под въпрос стойността на непрекъснатите срещи - от Рига през Люксембург до Брюксел, от които засега няма никакъв резултат.

“В някакъв момент ще трябва да решим кой ще плати за всичките тези наши пътувания,” заяви Шелинг.

Държавен дипломат пък изразил възмущението си пред Politico, задавайки въпроса: “Днес ръководителите на 19 държави дойдоха в Брюксел, за да правят какво?”

Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск свика спешната среща, след като миналия четвъртък Еврогрупата не успя да отбележи напредък в преговорите с Гърция. Изявлението на Туск накара финансовите министри да свикат своя собствена среща преди срещата на Съвета на Европа.

По подобие на всяка друга среща за Гърция през последните четири месеца, в понеделник събирането на Еврогрупата също не произведе никакви резултати.

Вижте още: 70% от гърците не си плащат ипотеките

Държавните делегации получават годишни средства от Съвета на Европа, за да финансират пътуванията и престоя си за подобни срещи. Те могат да ги харчат както поискат, но колкото по-често държавните лидери се срещат, толкова по-бързо свършват парите.

В същото време на гръцката делегация не й се наложи да минава проверки по летищата.

Гърците са пристигнали в Брюксел в неделя с правителствен самолет вместо с редовен пътнически полет. Според източник, запознат с летателните планове на гръцкото правителство, те са избрали да пътуват така от съображения за “гъвкавост”, защото не било ясно кога ще свършат предвидените срещи.

Представителите на правителството обикновено пътуват с пътнически полети, според същия източник.

Гръцката делегация е отседнала в The Hotel, където нощувките струват между 300 и 500 евро. Хотелът, който се намира в близост до булевард Луиз, е посрещал президента на САЩ Барак Обама и твърди, че разполага с най-добрата гледка в града.

В понеделник литовският президент Далия Грибаускайте изрази недоволството си от цялата тази ситуация.

“Гръцкото правителство все още иска да празнува, но сметките трябва да бъдат платени от някой друг,” написа тя в Twitter.