Новите тенденции сред инвеститорите и апетитът им за качествени технологични компании се отразяват във факта, че най-голямата социална мрежа в света - Facebook, вече е с по-голяма пазарна капитализация от най-голямата търговска верига Wal-Mart.

Вижте още: Facebook Messenger вече се ползва от над 700 млн. души

Facebook измести търговската верига в началото на седмицата и вече е на 10-о място по най-висока пазарна оценка сред компонентите на S&P 500.

Разликата в пазарните капитализации на двете компании се разшири вчера, без видима на пръв поглед причина.

Други технологични компании, които попълват списъка на най-високо оценените щатски компании, включват Microsoft, Google и Apple, като последната, с пазарна капитализация от 731.8 милиарда долара към края на вчерашния ден, е и най-голямата компания в света.

Пазарната капитализация на Facebook към вчерашна дата възлиза на 246.3 милиарда долара, докато тази на Wal-Mart е 233.7 милиарда долара.

За последната една година акциите на Facebook са се повишили с около 34% спрямо ръста на индекса S&P 500 от едва 8.2%.

От Wal-Mart помолиха акционерите за търпение, след като печалбата на компанията се понижи със 7% през последното тримесечие на миналата година. Печалбата на компанията в размер на 3.34 милиарда долара е малко под сумарните приходи на социалната мрежа от 3.54 милиарда долара за изминалата година.

Ръстът в приходите на Facebook обаче е при темп от 42%, докато тези на търговската верига са се понижили минимално на годишна база.