Европейските акции приключиха търговията в сряда на по-ниски нива, удряйки дъно за деня в момента, в който се появиха спекулации, че кредиторите са отхвърлили последните предложени реформи от страна на Гърция.

Акциите започнаха стремглаво движение надолу рано сутринта, когато различни медии съобщиха, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е съобщил на парламента за неодобрението на кредиторите към новите предложения за промени в страната.

На официалната страница на Ципрас в Twitter бе публикувано съобщение, че министър-председателят е отправил критики към определени кредитори, заявявайки, че подобна неотстъпчивост не се е наблюдавала във воденето на преговорите за реформи в други страни като Ирландия или Португалия, например. „Или те не желаят постигането на споразумение, или обслужват нечии интереси в Гърция“

Докладът, според който предложените от Гърция реформи бяха отхвърлени, излезе точно преди Ципрас да се отправи към Брюксел за срещата с президента на Европейската централна банка Марио Драги, ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Американските фондови пазари финишираха търговията в сряда с понижение след двете поредни успешни сесии. Слабият прогрес в отношенията между Гърция и кредиторите даде лъч надежда, че страната ще избегне фалита.

Разпродажбата на Wall Street започна още в ранните часове, но след като стана ясно, че разбирателство между двете страни няма да бъде постигнато в сряда, акциите започнаха рязко да губят от стойността си.

Главният анализатор на Wells Capital Management Джим Полсън каза, че докато истерията около Гърция ръководи пазарите, това накъде те ще се насочат няма да играе особено значение. „На този етап играчите на пазара следят облигациите и съответната доходност отблизо, тъй като са възможни внезапни промени. Това би оказало влияние и на акциите.“

Данните за икономиката на САЩ бяха преразгледани и показаха, че тя се е свила с близо 2 процента за първото тримесечие. Спадът е по-малък, в сравнение с предишните резултати, и се отразява предимно в по-високи потребителски разходи. Пазарът обаче не реагира на данните заради усложнената политическа обстановка в Европа.

EUR/USD

Единната валута регистрира слабо увеличение спрямо долара в сряда. То не бе достатъчно да компенсира сериозните загуби от миналата сесия и така двойката остана в непосредствена близост до подкрепата при 1.1119. Краткосрочните индикатори все още са в полза на еврото и пробив на ключовото ниво не се очаква. Търговията в сряда стартира на цена от 1.1166, като в началото бичите настроения бяха по-интензивни. След като бе достигнат връх за деня при 1.1234, посоката се промени и финалът бе сложен на курс от 1.1204.

Подкрепа: 1.1119; 1.1081;
Съпротива: 1.1467; 1.1533;

GBP/USD

Паундът записа незначителен спад спрямо долара в сряда. Британската валута понижи за трети пореден път цената си и така приближи двойката до подкрепата при 1.5620. Ако негативната тенденция се запази и занапред, тя ще бъде преодоляна, а новата цел на GBP/USD ще бъде нивото 1.5483. Търговията в сряда бе отворена на курс от 1.5728, като в началото бичият тренд бе водещ. Впоследствие посоката се промени и бе достигнато дъно при 1.5667. Финалната линия бе пресечена на ниво 1.5703.

Подкрепа: 1.5620; 1.5483;
Съпротива: 1.5945; 1.6020;

USD/CHF

Доларът отбеляза волатилна сесия спрямо швейцарския франк в сряда. Двойката се търгуваше в широк рейнж, но в крайна сметка запази по-високите нива, които достигна в предишните две сесии. Възможността за пробив на съпротивата при 0.9390 остава голяма, имайки предвид краткосрочните индикатори и позитивната инерция тази седмица. Цената на отваряне на търговията в сряда бе почти еднаква с тази на затваряне, съответно 0.9335 и 0.9334. Дъно за деня бе ударено при 0.9281, а най-високата стойност бе достигната 87 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 0.9070; 0.8984;
Съпротива: 09390; 0.9499;

USD/JPY

Доларът регистрира променлива търговия спрямо японската йена в сряда. Въпреки че американската валута бе на път да запише поредна победа, малко преди края на сесията посоката рязко се промени и печалбите бяха изгубени. Двойката направи тест на съпротивата при 124.43, записвайки връх за деня при 124.36, но до пробив на нивото не се стигна. Валутите стартираха на цена от 123.93, а финалът бе сложен едва 8 пипса по-надолу.

Подкрепа: 122.40; 121.42;
Съпротива: 124.43; 125.84;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.