По-рано тази седмица съдия Джордж О'Туул потвърди смъртната присъда на атентатора от Бостън Джохар Царнаев, която ще бъде изпълнена в щатския затвор в Тера Хоут, Идиана, въпреки че преди това вероятно ще има дълъг процес по обжалването на екзекуцията.

Тера Хоут е затворнически комплекс с висока степен на сигурност, който се състои от затвор с максимална степен на охрана, изправителен дом със средна степен на охрана и затворнически лагер с ниска степен на охрана.

В крилото с максимална степен на охрана в момента има няколко затворници, които са осъдени на смърт.

Последната екзекуция в Тера Хоут е извършена през 2003 г. Тя е на ветерана от войната в Залива Луис Джоунс, който е осъден за убийство и изнасилване.

Тъй като Царнаев има смъртна присъда, той вероятно ще бъде въведен в специалното крило за затворници, които очакват изпълението на най-тежкото наказание. В миналото в това крило по едно и също време е имало 21 души.

Вижте още: Най-жестоките затвори в света

Сестра Рита Клеър Жерардо, която е духовен консултант на осъдените на смърт в Тера Хоут, описва как протича животът им там:

“Всеки е затворен сам в малка килия. Всичката им храна се продава през процеп. Те нямат право на време за развлечения, но могат да излизат от килията си по три пъти в седмицата, откъдето влизат в открита клетка”.

Затворниците могат да разговарят един с друг от килиите си, според Жерардо, и имат ограничен достъп до телефон, имейл и библиотека.

“Наистина не знам как запазват разсъдъка си. Те трябва да са хора с много силна воля, за да се събуждат всеки ден и да знаят, че нямат избор," казва Герардо.

В затворническия комплекс има специално крило, открито през 2006 г., за извършители на терористични престъпления.

Тъй като там излежават присъдите си някои от хората, които представлява най-голяма заплаха за сигурността на страната, Тера Хоут е наричан още “Гуантанамо Север.”

Крилото разполага с 50 килии, а там в момента се намират много от хората, осъдени за терористични престъпления след 11 септември 2001 г., както и организаторите на бомбената атака срещу Световния търговски център през 1993 г., опита за атентант на летището в Лос Анджелис през 1999 г. и др.

В това крило контактите на затворниците помежду им и с външния свят са силно ограничени. Те имат право на две двучасови нефизически посещения на месец плюс едно 15-минутно телефонно обаждане на седмица.

Пощата им се преглежда, копира и анализира, преди да им бъде доставена. Всички разговори се водят на английски език.

Въпреки че цели 75 души по федерални дела са осъдени на смърт от 1988 г., когато е възстановено смъртното наказание, присъдите на едва трима от тях са изпълнени, което означава, че Царнаев може да поживее още доста време.

От Boston Globe описаха как най-вероятно Царнаев ще бъде екзекутиран:

Местоположение: В щатския затвор в Тера Хоут, Индиана, се извършват екзекуции. Съдия може да реши да премести екзекуцията в щат, където процедурата е законна, ако за жертвите или техните роднини е по-удобно.

Вижте още: Убийци и изнасилвачи ядат сьомга в най-либералния затвор в света

Последно ястие: Между 3 и 12 часа преди смъртта осъдените последно ястие по техен избор, сготвено в затвора. Консумацията на алкохол не се позволява.

Облекло: Осъденият на смърт затворник носи затворнически панталон, бяла тениска, бели чорапи и чехли.

Метод на екзекуцията: Умъртвяване чрез смъртоносна инжекция е единственият одобрен от правителството метод.

Свидетели: До осем жертви или членове на семействата на жертви могат да гледат екзекуцията. Затворникът може да си избере един духовен съветник, двама адвокати и трима роднини или приятели, които да присъстват. Те се намират извън стаята за екзекуции и могат да гледат през прозорец.

Медии: Десетима медийни представители имат право да гледат последните моменти през прозорец. В сградата не са разрешени камери или записващи устройства.

Последни думи: Затворникът, който предстои да бъде екзекутиран, има право да направи “сравнително кратко” последно изявление. Думите му след това се записват и предават на медийните представители.

Сигналът: Щатският шериф казва: “Готови сме.” Екзекуторът поставя смъртоносната инжекция.

Час на смъртта: Точният час на смъртта се записва, като това обикновено става рано сутрин. Луис Джоунс е екзекутиран в 7:08 сутринта, атентаторът от Оклахома Тимъти Маквей в 7:14 сутринта, а убиецът и наркодилър Хуан Раул Гарза в 7:09 часа.

Отговорност за останките: Осъденият на смърт има право да посочи човек, който ще се погрижи за тялото му след екзекуцията.