Едни от най-големите рискове от Гърция не са свързани толкова с нашата банкова система. Делът на банките с гръцка собственост в България е малък. Ликвидността в тях е на много добро равнище. Няма причина за смущение.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на изслушване в бюджетната комисия на НС.

Според Горанов, трябва да научим, че популизмът и недоброто управление водят до криза в държавите с дългосрочни последици.

"Не очаквам негативно проявление на проблемите в Гърция у нас в краткосрочен план. Надявам се да няма преструктуриране на еврозоната в резултат на ситуацията с Гърция. Популисткото правителство в Гърция не показва никакво решение за проблемите, за радост, популизмът в България не е взел такива върхове", коментира той.

Запитан защо се е снимал с кандидата за управител на БНБ на ГЕРБ Димитър Радев на стълбите на БНБ, Горанов отговори, че няма нищо по-естествено от това, когато имаш позиция, да я демонстрираш и показваш.

"Това, че финансовият министър и партия ГЕРБ сме номинирали кандидат за управител на БНБ показва само възможността да поемем отговорност за управлението на една от най-важните институции в държавата. Не съм водил Димитър Радев в БНБ, защото той многократно я е посещавал в качеството си на зам.-министър", каза Горанов, цитиран от БГНЕС.

"Ако бях някое поднадзорно лице сигурно щяхте да питате финансовият министър какво прави с най-добрия кандидат за БНБ. Избираме кандидат за 6 години. Зад него трябва да има и някой, който политически да носи отговорност.

Напълно приемам това, че вероятно фаворизирането на един пред друг кандидат би могло да дразни, но няма лошо в демократичния процес, когато заявиш позиция кого подкрепяш", посочи финансовият министър.