Малко неща в света са по-големи от социалната мрежа Facebook. Основана през 2004 г., компанията проведе първично публично предлагане едва преди три години и вече е сред десетте най-големи по пазарна капиталицация компании в света.

Вижте още: Facebook вече с по-голяма капитализация от Wal-Mart

Основателят на компанията Марк Закърбърг е на път да влезе сред 10-те най-богати хора в света.

Ето няколко любопитни факта за социалната мрежа, които може и да не знаете:

1. Facebook е с нетрадиционна политика на наемане на персонал

През 2005 г. студентът Крис Путман атакува социалната мрежа с вирус, който правеше така, че да се зарежда сайтът на MySpace.

Вместо да го подведе под отговорност, съоснователят на компанията Дъстин Московиц влезе в преговори с Путман, като в крайна сметка го убеди да зареже образованието си и да започне работа като инженер в социалната мрежа.

2. Facebook е известна с доброто си отношение към хакери и програмисти

Компанията окуражава потребителите си да откриват бъгове в социалната мрежа, като възнаграждава това обикновено с награда от поне 500 долара, а понякога и повече.

През изминалата година компанията е платила 1.3 милиона долара на 321 потребители, открили грешки в сайта й.

3. Facebook е с най-голямото активно население в света

Ако социалната мрежа беше държава, то тя щеше да е най-голямата в света с 1.39 милиарда активни потребители, по последни данни. За сравнение, населението на Китай е 1.38 милиарда души.

4. Facebook минава всякакви граници, за да защити марката си

Социалната мрежа е собственик на над 1 900 домейна, които смята, че биха били заплаха за нейната марка. Тя стига доста далеч, като е регистрирала адреси като:

IhateTheFacebookLikeButton.com
LikeButtonSucks.com
LikeSucks.com
FacebookCreditsSuck.org
FBCreditsSuck.org
IHateFacebookCredits.com

5. Facebook вече е десетата най-голяма по пазарна капитализация компания в S&P 500

В началото на седмицата социалната мрежа изпревари по пазарна капитализация най-голямата търговска верига в света Walmart. Капитализацията на Facebook вече е 249 милиарда долара срещу 233 милиарда долара за Walmart.

Това се случва на фона на факта, че приходите на търговската верига са над 35 пъти по-големи от тези на социалната мрежа.

Маркъ Закърбърг пък стана по-богат от който и да е от членовете на фамилията Уолтън.

6. Кучето на Закърбърг е изключително популярно в социалната мрежа

Кучето на Марк Закърбърг има 2.1 милиона приятели във Facebook. Закърбърг и жена му – Пресила Чан се грижат за редовното обновяване на страницата на Бийст.