Еврото падна с близо 2%, а цените на акциите се понижиха в Азия днес - предвид случващото се в Гърция, която изглежда е на път да фалира тази седмица и вече въведе капиталови ограничения, за да спре масовото теглене на депозити от банките.

На фона на все по-реалната възможност Гърция да излезе от еврозоната, еврото поевтиня с 1.9% до 1.0955, което бе най-ниското ниво от близо месец, като за последно се търгуваше с понижение от 1.4% на ниво от 1.1007 спрямо долара.

Спрямо йената еврото изгуби над 3% до 133.80 йени, което е петседмично дъно.

Щатските индекси фючърси губеха близо 2% в определен момент, падайки до тримесечно дъно, като за последно S&P 500 отчита спад от 1.6%.

Японският индекс Nikkei се понижи с 2.1%, докато азиатско-тихоокеанският MSCI падна с 1.4%.

Инвеститорите се насочват към по-сигурни активи, на фона на несигурността в Европа и вероятността Гърция да стане първата страна, която да напусне еврозоната.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации паднаха с 0.16 процентни пункта до 2.317%.

Йената, която поскъпва във времена на финансова несигурност, се повиши до едномесечен връх от 122.10 йени за долар.

Гърция изглежда почти сигурно ще пропусне плащането си към МВФ във вторник, след като европейските партньори отрязаха финансирането й, а страната изненадващо обяви, че ще проведе референдум за или против предложените й условия.

Страхът от наближаващия дефолт засегна и гръцките банки, които са основен купувач на гръцки държавен дълг, и предизвика опашки пред бакоматите в страната. Това пък принуди министър-председателят Алексис Ципрас да обяви банкова ваканция и капиталови ограничения.

Някои инвеститори обаче таят надежда, че гръцките гласоподватели ще подкрепят предложенията на кредиторите при референдума, което ще върне Атина на масата за преговорите, въпреки че Ципрас ги призова да гласуват с „не“.

"В момента изненадата е, че еврото не поевтиня още. Логиката изглежда е, че гръцкото правителство ще се върне отново да преговаря или че няма да оцелее дълго, ако гласоподавателите подкрепят предложенията на кредиторите," казва Стивън Ингландър, валутен анализатор в CitiFX в Ню Йорк.

За момента отсъства натиска върху облигационните пазари на останалите периферни страни от еврозоната, както бе в предишни случаи, тъй като европейски банки ограничиха експозицията си към Гърция.

Евентуални спекулативни разпродажби на държавен дълг на страни като Италия, Испания и Португалия вероятно ще бъдат посрещнати от ЕЦБ, която започна да изкупува държавен дълг от пазарите през март, за да подкрепи икономиката.

Нагласите обаче може да се променят, ако опасенията на инвеститорите по отношение на бъдещето на еврозоната нараснат, в това число дали Гърция може да остане в еврозоната след дефолт.

Цената на златото нарасна с 0.6% до 1 181.40 долара за тройунция, докато фючърсите на суровия петрол от сорта брент паднаха с 1.2% до 62.53 за барел.