Еврото запазва ръста си от вчера, след като скочи спрямо долара на фона на леко отслабналия шок от това, че Гърция върви към фалит, но напрежението остава, тъй като пазарите очакват по-нататъшното развитие на задълбочаващата се криза.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1216 спрямо долара, след като скочи от четириседмичното дъно от 1.0955, достигнато преди това.

Еврото падна до този минимум като реакция на случилото се в Гърция през уикенда, когато кредиторите изгубиха търпение и замразиха кредитната й линия, след като Атина реши да свика референдум.

В същото време Гърция е на път да изпадне в просрочие по вноска на стойност 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд, която трябва да бъде преведена днес и е изправена пред вероятността да напусне еврозоната.

Борсите по света записаха сериозни понижения вчера - на фона на опасенията, че Гърция може да бъде първата страна, която ще излезе от еврозоната и негативният ефект, което това би имало върху световната финансова система.

Индексът на волатилността на Чикагската борса скочи с 34.5% вчера до 18.86, което е най-високото му ниво от пет месеца.

Еврото се понижава с 0.1% до 137.65 спрямо йената, но се отдалечи от достигнатото вчера едномесечно дъно от 133.80 йени за евро.

Швейцарският франк остана почти без промяна на ниво от 1.0385 спрямо еврото, след като бе свален от четириседмичния връх от 1.0315 вследствие на намеса на пазара на Швейцарската централна банка.

Доларът се търгува на ниво от 122.68 спрямо йената. Преди това японската валута поскъпна до 122.11, което бе най-високото й ниво от края на май.