Човекът, който през февруари 2012 г. въведе термина Grexit, който обозначава евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, сега смята, че страната в крайна сметка ще остане част от групата държави, които използват еврото като своя официална валута.

“Очакваме комфортна преднина за тези, които ще гласуват с ‘Да’ на референдума и не очакваме Grexit през тази година, както и по-малък риск от подобно събитие в следващите години,” се казва в уведомление от вчера на икономисти от Citigroup Inc., сред които и Ебрахим Рахбари, към клиенти.

Техният документ бе публикуван, след като гръцкият министър-председател Алексис Ципрас свика референдум за това дали трябва да бъдат приети предложенията на кредиторите.

Преди три години Рахбари и неговите колеги определяха вероятността Гърция да напусне еврозоната като 50% в рамките на 18 месеца. По-късно вдигнаха вероятността на 90% до 2014 г.

Свиканият спешно референдум на 5 юли може в крайна сметка да бъде разглеждан като гласуване за членството на Гърция в еврозоната.

Социологическите проучвания показват, че по-голяма част от хората подкрепят запазването на еврото, въпреки че мерки като по-нататъшно увеличаване на данъците и намаляване на публичните разходи имат малцина поддръжници в страна с 25% безработица, чиято икономика се е свила с една четвърт от 2010 г.

“При евентуален резултат ‘не’ или неубедително ‘да’ на референдума е трудно да прогнозираме как правителство, което иска и е способно да приложи нещо подобно на последните предложения на институциите, може да бъде сформирано до края на годината,” казват анализаторите от Citigroup.

При това положение, “освен ако не се смени правителството в Гърция (или настъпи голяма промяна в позициите на институциите), продължаването към Grexit е много вероятно, макар че ще отнеме много време,” според същия документ.