Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун разгледа нов терминал на летище Пхенян в навечерието на откриването му.

Според световните медии обаче при предишни инспекции той изобщо не е харесал дизайна на съоръжението и е наредил архитектът да бъде екзекутиран.

Държавната телеграфна агенция на Северна Корея KCNA публикува снимки на Ким и съпругата му, докато се разхождат из лъскавия нов терминал, но дизайнерът на сградата Ма Уон Чун липсва.

Ma е един от шестте високопоставени севернокорейци, които изчезнаха през миналата година по време на правителствена чистка.

Смята се, че той е убит през ноември заради "корупционни практики и неспазване на поръчки", а именно – видът на новия терминал, който не отговаря на стандартите на лидера на страната.

Вижте още: Елате с нас на тайна разходка из Северна Корея (снимки)

Ким Чен Ун е изразил недоволството си още при първата инспекция на терминала. Впоследствие са направени промени, които обаче не са спасили живота на архитекта.

"Дефектите се проявяват в последната фаза на изграждането на Терминал 2, защото дизайнерите не са успели да осъществят идеята на партията за архитектурна красота“, обяснява севернокорейският лидер за KCNA.

Новият терминал е резултат от усилията на ръководството на страната да я направи по-привлекателна за туристите. Той ще обслужва полети от Китай и Русия.

След разходката из магазина за бижута, кафенето и аптеката на терминала, Ким Чен Ун останал доволен и разрешил откриването му на 1 юли.