Оставете сушито настрана за момент. Днес ще ви покажем 10 от най-вкусните специалитети, традиционни за славянските държави:

Пирожки

Те са класическо ядене в Русия и Украйна. Може да ги напълните с картофи, месо, сирене и дори плодове.

Тази на снимката са с ябълка.

Плескавица

Традиционно е за южните славянски народи. Поръчайте си плескавица в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения или Македония.

Пастърмалия

Италианската пица е световно известна, но и македонския вариант не е лош – това е вкусна пита с пастърма.

Таратор

През лятото започнете обяда си със свеж таратор. Това, както знаете, е специалитет на България. Правят го и в Македония.

Bryndzové halušky

Това ястие, чието име е доста сложно за превод е популярно в Словакия, Чехия и Полша. Прави се от варени картофи и овче сирене, като се поръсва с бекон.

Сърми

Сърмите са навлезли в славянската кухня от Османската империя.

Най-популярни са сред южните славянски държави.

Pasztecik szczeciński

Това е много популярна храна в Полша. Представлява пържено тесто, пълно с месо (днес има и вегетариански варианти).

Кнедли

Традиционни са за централно-европейските държави, като Чехия, Полша, Словения, Хърватия. Популярни са и в Босна и Сърбия.

Приличат на пирожките, но са пържени. Тестените топчета имат пълнеж от плодове.

Сланина

Сланината е животинска мастна тъкан. Силно калорична и бързо засищаща, сланината е била важен хранителен източник на енергия през зимата и е присъствала в диетата на българите от стотици години, ставайки традиционна част от българската трапеза. Много популярна е и в Русия, Украйна, Беларус, където я наричат сало.

Прекмурска гибаница

Това е сладкиш, който съдържа мак, орехи, ябълки, стафиди и сирене рикота. Много е популярен в Словения.