Еврото поевтиня днес, след като в края на вчерашния ден Гърция стана първата развита икономика, която пропуска плащане към Международния валутен фонд (МВФ).

Еврото се понижи с 0.2% до 1.1128 спрямо долара, след като записа понижение от 0.8% във вторник. През тази седмица двойката се търгуваше в рейнджа 1.0955 - 1.1279, реагирайки на постоянно менящите се новини около Гърция.

Спрямо йената еврото се търгуваше почти без промяна на ниво от 136.38 , след като във вторник падна с близо 1%.

От МВФ потвърдиха, че Гърция не е превела плащането в размер на 1.5 млрд. евро. В последния момент страната е поискала отсрочка, което бордът на директорите на финансовата институция ще обсъди.

С пропуснатото плащане Гърция върви към излизане от еврозоната, като това може да има непредвидени последствия както за еврото, така и за световната икономика.

Инвеститорите обаче все още таят надежди, че на референдума в неделя гръцките гласоподаватели ще приемат условията за отпускането на нови спасителни средства, предложени от международните кредитори и в крайна сметка ще се стигне до споразумение.

Социологическите проучвания показват, че по-голяма част от гърците предпочитат да продължат да използват еврото, но разликата между гласувалите с „да“ и „не“ ще бъде много малка.

Германският канцлер Ангела Меркел изключи по-нататъшни преговори с Атина до референдума.

На фона на поевтиняващото евро, доларовият индекс нарасна до 95.588 пункта, в сравнение с достигнатото във вторник дъно от 94.847 пункта.

Спрямо йената доларът се търгуваше на ниво от 122.51, близо до петседмичното дъно от 121.93, достигнато преди това.

Йената не реагира особено на данните за бизнес нагласите в Япония, които са се подобрили до нива, невиждани откакто икономиката изпадна в рецесия през миналата година. Проучването показа, че големите компании планират да увеличават капиталовите си разходи с най-бързи темпове от десетилетие.

Австралийският долар бе подкрепен, след като нови данни показаха, че фабричният сектор в Китай бележи ръст от през юни и че ръстът в сектора на услугите отчита подем.

Австралийският долар се търгуваше срещу 0.7720 щатски долара, нараствайки леко за деня.