Вашингтон в Ню Хемпшир е най-високият връх в североизточната част на САЩ. Преди европейските заселници да пристигнат тук, туземците наричат ​​планината Agiocochook – Домът на Великия дух. Днес тя е по-известна като "Домът на най-лошото време в света."

Върхът се намира в умерения климатичен пояс, но може да се похвали с арктически условия – екстремно ниски температури, целогодишен снеговалеж, гъста мъгла, силно обледяване и изключително бурни ветрове са някои от характеристиките на времето на връх Вашингтон.

Той не е много висок, само 1916 метра, но страда от някои от най-екстремните метеорологични условия на планетата, сравними с тези, регистрирани на връх Еверест или на Южния полюс.

Най-ниската температура, регистрирана някога на върха, е - 46 градуса. Само на Южния полюс е по-студено. Най-високата скорост на вятъра, записвана тук, е 372 км/ч – това е най-силният вятър, регистриран някога на земята, който оставя след себе си и най-свирепите урагани.

На върха вятърът духа с ураганна сила средно 110 дни в годината, което допълнително сваля температурите. На 16 януари 2004 г. тук е регистрирана температура -42° C и постоянни ветрове от 140.8 км/ч, в резултат на което реално усещаната температура е -74.77° C.

Екстремните климатични условия на връх Вашингтон се дължат на географското му разположение. Той стои на пътя на бурите - главно на тези, идващи от Атлантическия океан, района на Персийския залив и тихоокеанския северозапад.

Вижте още: Няколко снимки от най-студеното място в света

В продължение на почти 62 години върхът държи световния рекорд за най-силни пориви на вятъра, регистрирани някога на повърхността на Земята. На 12 април 1934 г. изследователи от обсерваторията Mount Washington регистрират скорост на вятъра от 371 километра в час.

Този рекорд е победен през 1996 г., когато на Бароу Айлънд в Австралия е записан нов рекорд от 407 километра в час по време на тайфуна Оливия.

Основната сграда на обсерваторията на върха е построена през 1932 г. и всъщност е прикована към земята, за да се не бъде отнесена.

Връх Вашингтон може да се похвали и с изключително високи стойности на валежите. Снеговалеж има почти през цялата година - средно седем метра на година. През февруари 1969 г. падат рекордните 1.25 метра сняг в рамките на 24 часа.

Тези хаотични метеорологични условия карат Чарлз Брукс, човекът, който стои зад създаването на обсерваторията Mount Washington, да обяви върха за "Дом на най-лошото време в света".

Върхът и обсерваторията са популярна туристическа дестинация. Планината е част от популярен пешеходен район, който води много авантюристи в района. Силните ветрове пък правят региона популярен за планеристите. За онези, които не си падат по изкачванията, има железница, която качва туристите до върха на планината Вашингтон.