Агенция Moody's последва останалите две водещи рейтингови агенции - Standard & Poor's и Fitch, и също понижи кредитния рейтинг на Гърция, след като страната се превърна в първата развита икономика, която изпадна в несъстоятелност относно свои задължения към МВФ.

Снощи Moody's намали с една степен суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Гърция до "Саа3" от "Саа2" - дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), отбелязвайки, че вероятността страната да получи подкрепа от нейните кредитори е намаляла, в сравнение с предишната оценка на агенцията, направена през април.

Без подкрепа от официалните кредитори, както и без икономически и фискални реформи, които са необходими за запазване на тази подкрепа и за поставяне на нейните финанси на по-устойчива основа, в даден момент Гърция ще изпадне в неплатежоспособност (фалит) и относно гръцки дълг, притежаван от частни инвеститори (спрямо притежателите на гръцки облигации), предупреди рейтинговата агенция, цитирана от БНР.

Moody's също така постави рейтинга на Гърция под негативно наблюдение с възможност за негово по-нататъшно понижение, което най-вероятно ще стане факт в случай на отрицателен вот на планирания за неделя (5 юли) референдум в страна относно последните предложения на международните кредитори за споразумение "пари срещу реформи", направено в края на миналата седмица.

Агенцията все пак отбеляза, че изходът от неделния референдум няма да бъде ключов за ново понижение на рейтинга на страната, но ако гърците гласуват с "не", това ще засили рисковете за излизане на Гърция от еврозоната, което от своя страна ще доведе до съществени загуби за частния кредиторски сектор, притежаващ гръцки дълг.

По-рано тази седмица и останалите две водещи кредитни агенции - Standard & Poor's и Fitch, намалиха суверенния рейтинг на страната.