Гърция се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира финансите си, дори и в рамките на съществуващите планове на кредитори, обяви МВФ.

В нов доклад за финансовите нужди на Гърция МВФ също така намалява перспективите за икономически растеж на страната за тази година до нула процента от 2.5%, прогнозирани през април.

Прогнозата за растеж е направена преди Гърция да прекъсне преговорите с кредиторите миналия уикенд и да нареди капиталов контрол и затваряне на банките, се посочва в документа.

Новият предварителен анализ на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг сочи, че промяната в гръцката политика от началото на 2015 г., приблизително от началото на управлението на лявата партия СИРИЗА, е довела до значително увеличаване на финансовите нужди на Гърция.

Съществуващите предложения от гръцката страна и кредиторите от ЕС не са насочени към тези нужди, подчертават от МВФ, цитирани от БГНЕС.

"Гърция е изправена пред значително по-голяма финансова нужда, отколкото си мислехме преди една година", заяви високопоставен представител на МВФ.

Сред основните нужди на Гърция е кредиторите да увеличат падежа на съществуващите спасителни заеми на 40 години от предходните 20 години. "Това е драматична промяна", заяви източникът.