Три скандинавски държави заемат челните три места в света по съотношението кредити към депозити на банковата си система, става ясно от данни на The Banker.

Лидер е Дания със съотношение 245.5%, следвана от Швеция и Норвегия с по 164.3 и 155.9.

Азербейджан и Бразилия заемат четвърта и пета позиция с по 150.1 и 148.3%.

В топ 10 са още Кипър, Белгия, Холандия, Финландия и Исландия, като последните три са със съотношение от над 137%.

Коефициентът представлява размера на отдадените кредити към привлечените депозити в банковата система и може да измери доколко политиката на трезорите е агресивна.

В случай че коефициентът е прекалено голям (над 150), това означава, че банките може и да не разполагат с ликвидност да покрият непредвидени тегления, докато ниското съотношение говори, че банките не печелят толкова, колкото биха искали.

По данни на Българска народна банка от края на 2014 г. съотношението у нас е 90.5 на сто, докато към края на май то намалява до 86%.

Общото съотношение кредити/депозити на банковия пазар в ЦИЕ остана стабилно – 97%.

Основната причина за това е, че депозитите нарастват с по-бърз темп, отколкото раздадените кредити, където е налице дори лек спад.

Според главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, до средата на 2016 г. лихвите и по кредитите, и по депозитите слабо ще намаляват с не повече от половин процентен пункт годишно, като сегашната разлика между тях ще се запази.

Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, за да достигнат посочените по-горе нива в края на 2017 г.