Изцяло това е грешка на г-н Искров, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на bTV кой е виновен за кризата в Корпоративна търговска банка.

Той уточни, че Искров и неговият екип имат само една задача – пазенето на банковата стабилност. Други задачи централната банка няма, допълни Дянков.

"До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ", каза Дянков в отговор защо Иван Искров е бил преизбран за гуверньор на централната банка.

Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент и Искров бе преизбран на поста си.

Натискът за Искров не бе от Европейската централна банка. Вижте кои бяха активните хора в парламента по това време..., каза още Дянков.

Още през 2009 г. излязоха факти, че банковият надзор е проявявал интересен подход спрямо избрани банки, изключвайки КТБ.

Дянков припомни и за 17 декември 2012 г., когато с Искров са в Брюксел. „Тогава и двамата обявихме, че сме готови да влезем в единия банков надзор“.

Връщайки се в България обаче, Искров сподели, че това е трудно да се случи, защото нашият банков надзор е много по-добър.

Симеон Дянков сподели, че в момента работи и живее във Вашингтон, а от есента ще преподава в Лондонския университет по икономика.