Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата си с президента на Франция в Париж, че условията за нови преговори с Гърция не са налице и гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да направи "точни предложения".

"Вратата за преговори остава отворена. В същото време предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма на европейския механизъм за стабилност все още не са налице", каза тя след срещата си с Франсоа Оланд.

"Поради тази причина сега ние очакваме съвсем конкретни предложения от гръцкия премиер и програма, която също така да позволи на Гърция постигане на просперитет", добави тя.

"Спешно трябва да бъдат представени такъв тип предложения, за да можем да намерим изход от ситуацията - такава, каквато е в момента", подчерта Меркел. Канцлерът каза още, че трябва да се разчита и на реакцията на 18-те останали страни от еврозоната, след гръцкото "не" на референдума, тъй като както посочи тя - "демокрацията е също и това". "Всички трябва да проявят отговорност и солидарност", каза Меркел.

"Сега държавните и правителствените ръководители трябва да дефинират позиция в зависимост от предложенията, които Гърция ще направи, каза френският президент Оланд. Той подчерта, че вече няма много време и ситуацията е спешна. "Спешна за Гърция, спешна и за Европа", наблегна френският президент.

"Това е въпрос на прозрачност, на доверие и бих казал - на достойнство", заяви Оланд. "В тази Европа има място за солидарност, но също така има и отговорност. Този баланс между отговорност и солидарност трябва да е нашата линия на поведение", каза той.

Френският президент и германският канцлер се срещнаха, за да хармонизират позициите на двете страни, които са най-големите икономики в еврозоната, преди срещата на върха за Гърция, която е спешно свикана и ще се проведе днес. На нея трябва да се съберат в Брюксел всички ръководители на страните от еврозоната.