Като страна членка на Европейския съюз, България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия.

До момента са подадени и одобрени две заявления – за наводненията от средата на месец юни 2014 г. и края месец юли 2014 г., по които страната ни получи съответно 10.5 млн. евро и 1.98 млн. евро.

На 24.04.2015 г. България подаде третото си заявление за мобилизиране на фонд „Солидарност“ на ЕС, във връзка с бедствията настъпили на територията на цялата страна в периода 30.01.2015 – 04.02.2015 г.

На 24.06.2015 г. Европейската комисия прие решение за отпускане на авансово плащане на финансови средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз за финансиране на спешни действия и действия по възстановяване след бедствието, причинено от тежките зимни условия в страната.

Стойността на отпуснатите авансови средства възлиза на 10% от цялата предвидена помощ по третото заявление. След окончателното одобрение на третото заявление и приключване на процедурата по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, ще бъде отпусната и останалата част от финансовата помощ.

Изпълнителните органи ще могат да кандидатстват за помощ от фонд „Солидарност“ след окончателното одобрение на заявлението през месец октомври.