Най-големият държавен резервен фонд на Оман стартира законови действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи източник от фонда пред Reuters.

Оманският фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена на 20 юни от централната банка, с което се предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те година насам.

Новините от фонда идват, след като ден по-рано комисия в българския парламент обвини основния акционер в Корпоративна търговска банка, че е управлявал банката като пирамида, което му е било позволено от слабия надзор на Българска народна банка.

Основният собственик Цветан Василев, в момента намиращ се в Сърбия и очакващ решение на съда дали да бъде екстрадиран отрече подобни обвинения.

Източникът на Reuters припомня, че през октомври консорциум от инвеститори, включително и оманския фонд са изпратили предложение за спасението на банката, но малко по-късно от БНБ са отнели лиценза й, с което и възможностите за спасението на трезора.

Оманският фонд за момента е завел иск в европейски съд, с което иска да получи счетоводната стойност на инвестициите си.