Китайските индекси се повишиха вчера, след като регулаторите забраниха на акционерите с големи дялове в публични компании да продават акции.

Това бе най-драстичната мярка, приемана до сега, за ограничаване на спада на индексите, след като вчера те загубиха над 7% от стойността си.

Акционери с дялове в публични компании от над 5% няма да имат право да продават акции в следващите шест месеца.

Мярката няма да окаже сериозно въздействие върху чуждестранните инвеститори - предвид на факта, че никой институционален инвеститор няма дял над 5% в китайска компания, без да се квалифицира като „стратегически“.

Основните индекси в страната днес се повишиха с близо 6%. Позитивно бе възприета новината и от останалите азиатски пазари, като хонконгският водещ индекс добави около 5% към стойността си.

От средата на юни до сега водещите китайски индекси се понижиха с над 30% вследствие на масираните разпродажби от страна на инвеститорите.

„Смятаме, че Пекин ще направи каквото е нужно, докато пазарът не започне да се стабилизира. Заложени са социалната и финансовата стабилност в страната“, според икономисти от Credit Suisse, цитирани от CNBC.

За годината до средата на юни китайските индекси нараснаха близо два пъти, като нивата на заетите от индивидуалните инвеститори средства достигнаха рекордни стойности. Ето защо рязката и бърза обезценка на китайските активи инициира големи загуби и недоволство от страна на индивидуалните инвеститори и съответни мерки от регулаторите.

Вижте още: Паниката на китайските пазари се задълбочава

Ръст заради позитивните настроения в Азия регистрираха и фючърсите на щатските и европейските индекси, като повишението бе между 0.5 и 1%.

Петролът възстанови голяма част от загубата си вчера и брентът се търгува с около долар нагоре днес при нива от 57.60 долара за барел с доставка през август.

Среброто се върна отново при нива на търговия над психологическата граница от 15 долара за унция с незабавна доставка, а златото се търгува при нива от 1 165 долара за унция.