До края на годината остават още пет месеца и половина. И докато традиционно юли и август не са особено силни, по отношение на представянето на нови модели смартфони, то следващите месеци до края на годината ще са очаквани от технологичните маниаци.

Ето петте най-чакани модела смартфони, които се очаква да бъдат представени през месеците до края на 2015 г.:

Nexus (2015)

През миналата година бе представен моделът Nexus 6, който бе масивен фаблет.

Слуховете за тази година са, че моделът ще бъде представен в две нови разновидности, а производството му ще бъде поверено на две компании – корейската LG и китайската Huawei.

Фаблетът Nexus се очаква да е с 5.7-инчов дисплей, като той най-вероятно ще е с чипа на Qualcomm - Snapdragon 810, както и батерия с капацитет от 3 500 mAh.

По отношение на другия модел, който се очаква да се произвежда от LG, прогнозите са, че той ще е с 5.2-инчов дисплей и батерия с капацитет от 2 700 mAh. Чипът му най-вероятно ще е Snapdragon 808, който LG използва в последния си емблематичен смартфон LG G4.

Очаква се двата модела да бъдат представени през октомври.

Moto X

Революционният модел позволяваше на потребителите сами да избират материала за гърба на смартфона. Очакванията са той да е с процесора Snapdragon 810 на Qualcomm, както и с 5.2-инчов дисплей с резолюция QHD.

Според някои наблюдатели моделът може да се предложи в две разновидности по отношение на дисплея. Качеството на камерата на досегашните модели на компанията бяха сред основните им недостатъци, така че се очаква съществено подобрение в тази насока.

Galaxy Note 5

Очакванията са за промени в дизайна, които да го доближат в по-голяма степен до настоящия модел Galaxy S6. Налице са известни спорове и относно това дали моделът ще е първият смартфон на пазара с 4K-дисплей.

Според пазарните специалисти моделът ще е с подобрена 21-мегапикселова задна камера и най-вероятно с новия процесор на Samsung - Exynos 7422. Налице са очаквания фаблетът да бъде представен и във вариант Edge, който да е с малко по-малък дисплей от 5.4-5.5 инча.

Новият модел може да бъде представен в края на този месец.

OnePlus Two

OnePlus 2 се очаква да бъде представен в края на този месец. Той най-вероятно ще е с 5.5 инчов дисплей с резолюция 2560 х 1440 пиксела и 64-битов осемядрен процесор Snapdragon 810, както и 4 GB оперативна памет.

Устройството се очаква да е с метално тяло и подобрен дизайн, в сравнение с предшественика си. Батерията ще е с капацитет от 3 300 mAh.

Операционната му система ще е собствената разработка на компанията OxygenOS (базирана на Android). И новото устройство ще е достъпно за купувачите, първоначално със специални покани, подобно на първата серия на модела. Цената се очаква да стартира от близо 400 долара.

iPhone 6s/iPhone 6s Plus

Един от най-чаканите модели на тази година, разбира се, е новият iPhone на Apple. Моделът е възможно също да се появи в два размера.

Най-очакваната му нова характеристика се очаква да е дисплеят, който ще разполага с нова технология за разпознаване на силата на натиска.

Очаква се да има подобрение и на камерата, която да е 12-мегапикселова. Налице са спекулации, че може да бъде последван примерът на HTC One M8 за две камери за по-голяма дълбочина на снимките.

Според много специалисти Apple ще премине към QHD резолюция, за да се доближи в по-голяма степен до конкурентите си.