Смартфоните вече са нашата джобна камера, навигатор, телефон и устройство за комуникация. Нови приложения се опитват да ги направят по-функционални устройства, които да изпълняват все по-широк кръг функции в ежедневието ни. Затова често са нужни и нови хардуерни възможности.

Ето три нови технологии, които могат значително да разширят полето за ползване на умните устройства и скоро да бъдат имплементирани в тях.

Спектрометър

Това е устройство, с което обикновено работят физици, химици и биолози. То използва възможностите на светлината за анализиране на химическия състав на различни вещества.

Доскоро тези технологии бяха големи и неудобни за пренасяне. Наскоро обаче компанията Consumer Physics предложи устройство, достатъчно малко, че да може да се вгради в камерата на смартфон.

За какво може да се използва?

Подобно устройство, вградено в смартфона, може да дава информация за състава на храната, която консумираме, или замърсеността на средата, в която живеем. То ще може да се използва и за анализ на кожата и алармиране при тревожни състояния.

Невероятно точен GPS

Геолокацията и сега е технология, която се използва широко в смартфоните. Но геолокационен софтуер, разработен от инжинерите в Тексаския университет, дава възможност за определяне на локацията на предмети и обекти с точност до няколко сантиметра с използването на антенните сензори в смартфоните.

За какво може да се използва?

Синхронизирана с камерата на смартфона, тази технология дава безграйни възможности за 3D карти с изключителна точност и в реално време, както и създаване на технологии за виртуална реалност. Тази технология може да позволи на автомобилите да избягват кризисни моменти, както и да предотвратява произшествия.

Газови сензори

Нови не особено скъпи безжични сензори, разработени от химици в Технологичния университет в Масачузец, засичат голям набор от опасни газове и алармират за тях.

За какво могат да се използват?

Това ще направи много лесно засичането на експлозивни вещества, както и алармирането за тях. Предупреждение ще се получава и при наличието на други отровни и вредни за организма газове. Със сензора ще може да се проверява и свежестта и годността на храните.