Доларът поскъпва спрямо йената и еврото днес, след като Гърция най-накрая постигна споразумение с кредиторите си, което позволи на пазара да насочи вниманието си отново към разликата в лихвените нива в САЩ и Европа.

Доларът се представя добре спрямо японската йена днес, която изгуби привлекателността си на валута-убежище, след като най-лошият сценарии за излизане на Гърция от еврозоната изглежда бе избегнат.

Доларът се търгуваше без промяна на ниво от 123.46 спрямо йената, след като докосна 12-дневен връх от 123.74. Миналата седмица доларът падна до двумесечно дъно от 120.41.

Щатската валута се търгува стабилно и спрямо еврото. След края на гръцката дългова сага вниманието се насочва към това кога Федералният резерв ще започне да вдига лихвите. От друга страна, Европейската централна банка и Централната банка на Япония се очаква да продължат с политиката си на ниски лихви в обозримо бъдеще.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1007 спрямо долара, след като изгуби около 1.5% вчера, вследствие отчасти и на спада в лихвите по германските облигации.

Еврото поевтиня до 12-годишно дъно от 1.0457 долара през март, когато ЕЦБ започна изкупуването на държавни облигации. През по-голямата част от последните два месеца обаче еврото се търгува над нивото от 1.11 спрямо долара.

Доларовите бикове получиха известна надежда, след като в петък председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че очаква вдигане на лихвите през тази година. Коментарът й обаче отчасти бе засенчен от преговорите около Гърция през уикенда.

Част от вниманието на пзара ще се насочи към продажбите на дребно в САЩ, които се очакват по-късно днес и ще дадат на инвеститорите възможност да видят дали фундаментите на икономиката подкрепят възгледите на Йелън.

Тази седмица също така се очаква изслушването на Йелън пред Конгреса, което е насрочено за утре.

Доларовият индекс днес губи 0.2% до 96.779 пункта, след като докосна едноседмичен връх от 96.957 пункта.

Австралийският долар бележи ръст за деня, нараствайки с 0.3%, до 0.7428 долара, след оптимистичните резултати от проучване за бизнеса в Австралия.

Австралийският долар, който се влияе силно от пазара на акции в Китай, падна до шестгодишно дъно от 0.7372 долара през миналата седмица в разгара на срива на китайския пазар. Китайските акции обаче се стабилизираха оттогава, което даде на австралийския долар глътка въздух.