Европейските акции приключиха търговията в понеделник на близо двуседмичен връх, след като бяха стимулирани от споразумението между Гърция и кредиторите, което ще отключи така необходимото финансиране на страната.

След преговорите, които продължиха цяла нощ, лидерите на страните от еврозоната успяха да постигнат сделка, с която да отпуснат на Гърция нов тригодишен заем, без който държавата ще бъде принудена да напусне валутния съюз или да се реализира така нареченият Grexit.

В понеделник общият европейски индекс Stoxx 600 отбеляза четвъртата си поредна печеливша сесия. „Пазарите очакваха подобно развитие на ситуацията от няколко дни насам, но въпреки това реагираха, като демонстрираха облекчение“, каза анализаторът на Langton Capital Марк Бръмби в свое изявление.

Преди да започнат преговорите за поредния спасителен заем, споразумението трябва да бъде гласувано от отделните държави в еврозоната, в това число и Гърция.

Американските фондови борси затвориха на много по-високи нива, след като инвеститорите си отдъхнаха, че споразумение между Гърция и кредиторите най-накрая бе постигнато.

Не всички обаче бяха повлечени от вълната на оптимизма. Инвестиционният анализатор на Centre Funds Management Джеймс Абейт каза, че е озадачен от ръста на пазарите след обявяване на новините за Гърция.

„Не мога да си обясня на какво се дължи това въодушевление от развоя на събитията. Въпреки съществените реформи и съкращения, които искат от Международния валутен фонд, Гърция отново ще бъде в центъра на събитията след 12 месеца или 2 години поради факта, че няма да може да обслужва задълженията си по дълга“, каза Абейт.

„Ако погледнем цялостната картина, от която се интересуват както лидерите, така и анализаторите, населението на Гърция намалява, а продуктивността й спадa, подобно на други държави в еврозоната. Така реално те няма как да подобрят икономическото си положение“, добави той.

Китайските акции отведоха азиатските пазари до по-високи позиции, въпреки че акциите на много фирми бяха спрени от търговия след жестоката разпродажба от последните няколко дни.

EUR/USD

Еврото записа рязко понижение спрямо долара в понеделник. В началото на сесията бичите настроения преобладаваха и липсваха индикации за обезценяване на единната валута. Внезапната промяна настъпи, след като двойката отбеляза връх при 1.1195. От тогава до края на търговията мечият тренд бе водещ. Дъно за деня бе достигнато при 1.0996, а финалната линия бе пресечена на цена от 1.1000. Така еврото загуби 93 пипса за деня. Ако негативните очаквания се оправдаят, подкрепата при 1.0915 ще бъде преодоляна.

Подкрепа: 1.0915; 1.0817;
Съпротива: 1.1240; 1.1367;

GBP/USD

Паундът регистрира волатилна търговия спрямо долара в понеделник. В крайна сметка цената на отваряне бе близка до тази на затваряне, съответно 1.5500 и 1.5485. В началото биковете преобладаваха, записвайки връх за деня при 1.5588. Впоследствие валутите се върнаха на началните нива. Краткосрочните индикатори остават в полза на американската валута. В такъв случай може да се очаква пробив на подкрепата при 1.5325.

Подкрепа: 1.5325; 1.5167;
Съпротива: 1.5628; 1.5788;

USD/CHF

Доларът записа успешна сесия спрямо швейцарския франк в понеделник. Така американската валута компенсира напълно загубата от петък и отправи двойката към съпротивата при 0.9545. Очаква се доларът да продължи положителния импулс и занапред. Търговията в понеделник стартира на цена от 0.9413, като в началото трендът бе неутрален. Рязко поскъпване на долара бе отбелязано около 10 часа, а връх за деня бе достигнат на цена от 0.9501. Финалът бе сложен едва два пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.9286; 0.9241;
Съпротива: 0.9542; 0.9596;

USD/JPY

Трето поредно увеличение регистрира доларът спрямо йената в понеделник. Така двойката направи тест на съпротивата при 123.71. Ако очакванията за ново увеличение на американската валута се оправдаят, ключовите нива ще бъдат преодолени и новата цел ще бъде съпротивата при 124.36. Седмицата стартира на цена от 122.16, а финалът на търговския ден бе сложен на курс от 123.42. Връх бе отбелязан малко преди края на сесията на ниво от 123.52.

Подкрепа: 120.39; 119.80;
Съпротива: 123.71; 124.36;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.