Парламентът заседава извънредно по избора на нов управител на БНБ. Кандидатите за поста са четирима, а дискусията се провежда в отсъствието на ДПС, които напуснаха пленарната зала.

Още в началото на пленарното заседание лидерът на ДПС Лютви Местан поиска четиримата кандидати за поста да представят екипа си, с който възнамеряват да работят в БНБ. Пленарната зала отхвърли искането на Местан, която накара депутатите от ДПС да напуснат заседанието.

"Току-що вече дискредитирахте избора за управител на БНБ. Призовавам към повече отговорност. Нали поехте ангажимент, че ще управляваме прозрачно? Какво по-прозрачно от това да изберем управител, който преди избора си да заяви в какъв екип ще работи? Създавате впечатление за договорки, които не бихте искали да бъдат осветени преди избора на управител. Не ви прави чест", заяви Местан.

Опит да върне ДПС в залата направи депутатът от "БСП лява България" Янаки Стоилов, който предложи народните представители да имат право да задават въпроси на кандидатите и съответно да ги попитат кои ще бъдат представителите на техния екип:

"Мисля, че е редно, след като те бъдат представени от комисията, от вносителите на кандидатурите и чуят дискусията, да могат да вземат отношение към нея и ако преценят, да отговорят на поставените въпроси, които са важни, за да ориентират народните представители, преди те да вземат окончателно своето решение, дали и кои от кандидатите да бъдат подкрепени", посочи Стоилов.

Въпреки напускането, парламентарната група на ДПС не се е отказала от участие в процедурата по избор на управител на БНБ, заяви лидетът ѝ. Местан посочи причината за напускането:

"Ние не сме напуснали парламента, нито пленарното заседание. Като ръководство се събрахме да обсъдим ситуацията след отказаната процедура от името на парламентарната група на ДПС. Ние далеч не сме сигурни дали ще получим отговори на въпроса - с какъв екип възнамерявате да управлявате БНБ през следващите години.

Ако получим отговор на така зададен въпрос, на базата на информация за екипа подуправители, с които един или друг кандидат възнамерява да управлява БНБ, ще определим и вота си".

Започнаха разискванията по кандидатурите по азбучен ред, каквито са и правилата за избор. Те са: Бисер Манолов, който е издигнат от Реформаторския блок, доц. Виктор Йотов, който е кандидат на АБВ, проф. Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт и Димитър Радев, който е считан за фаворит за поста. Той е издигнат от ГЕРБ и е подкрепен от част от Реформаторския блок.

Основните въпроси към четиримата са: как ще гарантират независимостта на БНБ и какво е мнението за влизането на страната ни в еврозоната?

Новият управител трябва да бъде избран с гласовете поне на половината от присъстващите депутати, посочва БНР.