Димитър Радев е новият управител на БНБ. Това реши парламентът след гласуване на четирите кандидатури за наследник на Иван Искров.

174 депутати гласуваха "за" освобождаването на досегашния гуверньор Иван Искров, нито един народен представител не се въздържа, нямаше гласували с "не".

Димитър Радев, който беше избран със 130 гласа "за", е кандидатурата на парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. "Против" неговото избиране бяха 16 депутати, 34 се въздържаха.

Кандидатите за поста гуверньор бяха четирима: Димитър Радев - номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов - на РБ, Григорий Вазов - на ПФ и Виктор Йоцов - на АБВ.

Димитър Радев има 14-годишен стаж в МВФ, където и в момента ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Разполага с 35-годишен опит като финансист.

Работната му биография показва още шест заместник-министерски кресла и тригодишен стаж като член на Надзорния съвет на "Експресбанк". Седем години той е член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, а два мандата е негов зам.-председател.