Колко пари оставяте средно при пазаруване в супермаркета – 20, 30, 50 лв. или повече? Колко често да пазаруваме? Ето няколко стъпки, които могат да ни спестят пари:

1. Наличност – знаете ли какво имате в хладилника и кухнята си? Случвало ли ви се е да купите даден продукт и след като се приберете вкъщи, да се окаже, че го имате? Е, това би ви спестило няколко излишни лева, нали?

2. Пазарувайте само веднъж седмично – идеята тук е, че колкото по-малко пазаруваме, толкова повече ще пестим. Да, сумата за седмичното пазаруване е голяма, но със сигурност ще е по-ниска от седем посещения в магазина.

3. Най-долният рафт – Знаете ли, че най-често пазаруваме продукти, изложени на рафтовете на нивото на очите ни? А пък тези с най-ниските цени, и по всяка вероятност най-малка печалба за супермаркетите, се намират на долните рафтове.

Четете още: 19 храни, които чистят отрови от тялото ни

4. Удобството струва повече – в магазините вече можем да намерим нарязани плодове и зеленчуци, готови за готвене или директна консумация. Те обаче са на по-висока цена. Ето защо е добре сами да белим, режем и изобщо приготвяме храната.

5. Промоции – в случай че забележите често използван продукт от вашето семейство, не се колебайте да закупите от него в по-голямо количество. Според експертите, промоциите са цикличен процес, т.е. те могат да се повторят отново след 2-3 месеца.

6. Програми за лоялност – вече голяма част от супермаркетите в страната предлагат карти, с които може да пазарувате определени продукти на намалени цени. Възползвайте се от тях.

Още: Топ 10 на най-полезната риба в света

7. Пазарувайте сами – колкото по-голяма е компанията, с която пазарувате, толкова повече ще платите на касата. Тъй че оставете половинката и децата си, преди да влезете в магазина.

8. На пълен стомах – научно доказано е, че в случай че сме гладни, сметката ни в магазина ще е по-висока, в сравнение с тази, ако пазаруваме след обяд или вечеря.

9. Къде е... - научете добре къде се намират вашите продукти, защото обикалянето ще натовари сметката ви допълнително. Забелязали ли сте, че често в магазините стоките биват пренареждани? Е, това е начин да ви объркат допълнително и да пазарувате повече.

10. Размерът на количката – в случай че пазарувате с голяма количка, това може да увеличи сметката ви с до 40%. Ето защо е добре да сте с малка кошница или дори без.

Вижте още: 6 достъпни храни, които повишават продуктивността ни