32% от доходите на домакинствата у нас отиват за храна. 379 лв. средно на човек сме харчили в магазини за хранителни продукти през миналата година, сочат данни на НСИ.

Как да намалим този разход? Ето пет лесни начина да харчите по-малко пари за храна:

Оставете смартфона в джоба, докато пазарувате

Всички знаем, че в някои случаи смартфоните ни помагат да пестим пари. Пазаруването в супермаркета обаче не е в този списък.

Да купувате продукти, докато търсите рецепти за готвене онлайн, само ще доведе до това слагате в кошницата неща, от които нямате нужда.

Вероятно ще се окаже, че си купувате неща, които вече имате у дома си или пък да плащате за по-големи количества, отколкото ви трябват.

Вместо това следвайте един вечен съвет – влизайте в магазина само със списък и се придържайте към него.

Изберете по-малка кошница

Точно както изяждаме повече, когато си сервираме в по-голяма чиния, така и по-голямата кошница ни се вижда празна и ни провокира да трупаме още и още продукти в нея.

Изследванията сочат, че когато пазаруваме с голяма кошница или количка, купуваме с 40 процента повече продукти, отколкото ако влезем в супермаркета с малка.

Количките ни карат да правим повече непланирани покупки (особено на нездравословна храна), което не се случва често при малките кошници – все пак тях носим на ръце и се съобразяваме с тежината на товара.

Вижте още: Няколко трика на супермаркетите, чрез които харчим повече пари

Био или не

Дебатът за това дали да купуваме био или обикновени продукти винаги е на дневен ред. В този спор особено полезен е списъкът с плодове и зеленчуци, в които има най-малки количества пестициди.

На първо място в него е авокадото – само 1 процент от пробите, взети от този зеленчук, показват някакви забележими остатъци от пестициди.

Други храни, които съдържат възможно най-малко вредни вещества, включват царевица, ананас, зеле, замразен грах, лук, аспержи, манго, папая, киви, патладжан, грейпфрут, пъпеш, карфиол и сладки картофи.

Така че, ако ви трябва някои от тези продукти, помислете, преди да купите неговия био вариант.

Хапвайте здравословно между храненията

Всички прегрешаваме със следобедна закуска или нощно хапване. Данни на Nielsen сочат, че през миналата година продажбите на чипс, вафли и подобни снаксове са нараснали до 374 милиарда долара, докато общите разходи за хранителни стоки не са се променили особено.

За да намалите сметката в магазина, хапвайте повече плодове, зеленчуци и други здравословни храни между основните ястия.