Ниските доходи на българина го правят особено изобретателен в пестенето на пари. Екипът на Profit.bg ще ви предложи няколко начина, чрез които можем да пестим значителни средства месечно.

Супермаркетите

Огромното разнообразие от стоки в супермаркетите, както и подредбата в тях, ни карат да харчим повече и повече. Затова най-добре ще е да пазарувате с предварително изготвен списък, а за да се възползвате от част от намаленията, ви е необходима и карта, издадена от магазина.

Купуването на торбичка не е голям разход, но замислете се каква сума се получава, ако всеки ден оставяте по 10 или 20 стотинки само за найлонова торбичка.

Имайте предвид, че пазаруването на по-големи разфасовки също може да ви спести пари, така че сравнявайте цената спрямо количеството на закупената стока.

Вижте още: Няколко трика на супермаркетите, чрез които харчим повече пари

Бензин

Спадът на цените на горивата за последния месец вече е приблизително 20 на сто. Това обаче не означава, че не можем да намалим сметката си с още примерно 1-2 лева.

Първо, поискайте карта от вашата бензиностанция, тъй като с нея горивата са с между 2 и 12 ст. по-евтини.

Второ, при дълъг път можете да сравните цените на горивата в различните градове на fuelo.net и да прецените къде ще ви е изгодно да напълните резервоара на колата ви.

Почивки

Сезонът на ранните записвания вече тече, а както знаем, те могат да намалят сметката за семейната ваканция с до 20%.

Така че, ако вече знаете кога ще почивате, защо не решите и къде ще ползвате отпуската си тази година. Това ще намали сумата за морето или планината, а средствата може да насочите към покупката на нужна вещ, плащане на сметки и др.

Четете още: 10 от най-експремните методи за пестене на пари

Дрехи

Да, факт е, че българите купуват малко дрехи, тъй като доходите ни са ниски. След Коледа и Нова година времето, в което всеки от нас е по-разточително настроен, магазините масово намалиха цените и в момента могат да се видят цени с до 50% по-ниски.

А защо да не купите зимна дреха на доста по-ниска цена, която ще ползвате догодина, или лятна дреха през зимата, а не точно в разгара на лятото?

Токът

Основна част от комуналните ни разходи са свързани със сметката ни за ток. Главно заради празниците и зимата сметките ни през последните месеци са доста по-високи от средните за годината. Ето и няколко идеи как можем да пестим от ток.

Саниране

Много се изговори и изписа за санирането на панелните жилища у нас. Да, наистина това е още една мярка за пестене на пари, а тук определено не става въпрос за стотинки, а за стотици левове годишно.

Според специалистите една санирана сграда може да спести между 40 и 50% от разходите ни за електро и топлоенергия.

Кредити

Спадът на лихвите по кредитите през последните години би трябвало да ни подсети кога и при каква лихва сме теглили заема си. Знаете ли, че е възможно да предоговорите кредита си?

Това може да стане със съдействието на кредитен консултант като Кредит Център (за вас тази услуга е безплатна). Да, това по всяка вероятност ще ви отнеме известно време, но какво ще кажете, ако в крайна сметка пестите по 50 лв. месечно?

Банкова карта

Тегленето от банкомат на банката, издател на вашата карта, би ви спестявало между 70 ст. и 1 лв. при всяко теглене на средства.

Също така, имайте предвид, че не е добра идея да теглите по 20 или 50 лв., а доста по-добре ще е, ако ползвате банкомата за суми от порядъка на 200 или 400 лв.

Вижте и няколко ползи от ползването на ПОС терминални устройства