Какво получавате, когато съберете 10 бивши инженери на Apple в една кухня? Готварска печка, оборудвана с интерефейс като на iPhone и с вградена камера, която ви помага да оптимизирате готвенето си.

Съоснователите Мат Ван Хорн и Никхил Богал създават June, компютъризирана готварска печка, която "мисли" като готвач. Печаката, която струва 1 495 долара, използва сензори, за да разпознава каква храна се готви и да дава инструкции как да се сготви най-добре.

Не трябва да загрявате печката предварително, а най-доброто от всичко е, че приложение за смартфон ви изпраща известие кога храната е готова.

Преди година и половина Ван Хорн и Богал напускат работа в стартъп компанията Path и започват да работят по концепцията. June е представена официално преди около месец, въпреки че доставките ще започнат чак през следващата година.

"Продуктът има вътрешността на телефон или на таблет от горния клас," казва Богал, който е работил по първото поколение iPhone на Apple. "На практика, това е компютър, който готви."

Ван Хорн и Богал наемат Робърт Брунър, за да направи дизайна на фурната. Брунър е в основата на дизайна на PowerBook на Apple. Той има собствена фирма за дизайн на име Ammunition, която стои зад добре познати продукти като Beats by Dre, Square и редизайна на Polaroid.

"Искахме да направим красива фурна, затова се съсредоточихме върху всяка повърхност, всеки детайл и всяка функционалност," казва Брунър, цитиран от Money CNN.

June няма за цел да замени готварската печка. Тя стои на готварския плот и няма капацитет да готви по-сериозни ястия.

В проекта в момента са въвлечени 23-а служители, които работят от къща в един от най-скъпите квартали в Сан Франциско.