Ръководителят на МВФ Кристин Лагард напомни на европейските лидери днес, че на Гърция ще трябва да се окаже повече помощ от планираните 86 милиарда евро в следващите три години.

Междувременно Ангела Меркел призова по-рано днес немският парламент да одобри помощта за Гърция, като заяви, че излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до хаос в еврозоната.

Според Лагард спасителната помощ за Гърция няма да е достатъчна, за да се стимулира ръстът на страната, освен ако не се намали дълговото бреме, коментира днес ръководителят на МВФ, цитирана от финансовото издание Bloomberg.

Лагард обръща фокуса към празната половина на чашата. В понеделник тя приветства постигнатото споразумение с Гърция, което се очаква да премахне възможността за излизане на страната от еврозоната, но сега Лагард коментира, че решението няма да проработи.

Срещу преструктуриране на гръцкия дълг се обявяват Германия, Финландия и Холандия. Германия е най-големият кредитор на Гърция при последните три спасителни за страната плана.

Според Лагард без преструктуриране на дълга не може да се намери трайно решение на дълговата криза в Гърция.

Европейските лидери не успяват до момента да намерят формула за спасяване на Гърция, която да могат да „продадат“ на своите гласоподаватели.

Немските законодатели прекъснаха лятната си почивка, за да се върнат в Берлин, където гласуваха в подкрепа на новия спасителен план за Гърция. Финландският парламент също даде своето одобрение вчера.

Според прогнози на МВФ съотношението дълг-БВП на Гърция се очаква да нарасне до 200% през следващите две години.

„Не е ясно каква е ситуацията във финансовия сектор на страната“, коментира още Лагард, така че не може да се даде точна оценка с колко точно трябва да се облекчи дългът на Гърция, според ръководителя на МВФ.