България няма да участва с пари в спасяването на Гърция. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след участието си в парламентарния контрол. Той обясни пред депутатите, че „не"-то на България се чува ясно. Премиерът предупреди обаче, че кризата в съседната страна може да доведе до рискове у нас.

„Страхът на всички е голям. Още по-големият страх и мой, и ваш би трябвало да е, като съседи на Гърция, че ако анархията и влошаването на ситуацията и кризата там продължи, не се овладее, това е пряка заплаха за България - и за бизнеса, и за границите ни, и за миграционния натиск, и за контрабандата, и за финансите, ако щете", казва Борисов.

Той обяснява, че финансовият министър Владислав Горанов ще прочете официалния имейл от Европейската комисия, за да го знаят депутатите и да знаят „нашата принципна позиция каква е", казва още премиерът. Министър-председателят недоволства от ситния шрифт, заради който трябва да се взира, за да прочете написаното, съобщи Дарик радио.

България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостовия заем на Гърция в размер на 7.16 млрд. при категорично записани нормативни гаранции, че българската държава и другите държави членки на ЕС, които не са членки на еврозоната, в случай на неблагополучно развитие в Гърция, няма да бъдат пряко финансово засенати, а допълнителните компенсации към европейския бюджет ще бъдат направени или предоставени от държавите членки на еврозоната, казва финансовият министър Владислав Горанов.

„Да покажем за кой ли пореден път своето добросъседство, а съответно нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които изпратиха към нас", казва Борисов.