Азиатските индекси се понижиха днес, като последваха щатските, регистрирали загуби вследствие на лоши тримесечни отчети. Индексът MSCI Asia-Pacific загуби около 1% от стойността си.

Вижте още: Goldman препоръчва на инвеститорите да заменят щатски с европейски акции

На отрицателна територия сочат отваряне фючърсите на щатските индекси, като тези на широкия индекс S&P 500 се търгуват със спад от 0.4%.

Японският Nikkei загуби 1.3% от стойността си, прекъсвайки серията си от шест поредни повишения.

Спот цената на златото загуби 0.6% от стойността си до нива от 1 094.50 долара за унция и е близо до постигнатия в понеделник петгодишен минимум.

Инвеститорите продават благородния метал в търсене на по-добри инвестиционни алтернативи и предвид на очакваното първо повишение на лихвите от страна на Фед и силния долар.

„Нашите суровинни стратези смятат, че е възможно златото да се търгува в относително тесен рейндж около текущите си нива, но не изключват възможността за по-нататъшно понижение в цената - предвид на факта, че златото вече е загубило своята защитна функция“, се казва в анализ на финансовата институция Barclays.

Среброто също отбеляза понижение днес и се търгува при нива от 14.74 долара за унция с незабавна доставка, или на около 10-ина цента от най-ниските си за последните пет години нива.

Под натиск продължава да бъде и цената на петрола на стоковите пазари. Фючърсите на щатския суров петрол загубиха 1.6% от стойността си, до 50.05 долара за барел с доставка през септември. Брентът поевтиня с 1%, до 56.50 долара за барел.

Вчера рейтинговата агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция с две степени и промени перспективата до „стабилна“ от „негативна“, предвид на предварителното споразумение относно дълга на страната с европейските кредитори.

Доларовият индекс се повиши с 0.1% до 97.392, след като достигна връх от 98.15 вчера, или най-високото му ниво от края на април.