Азиатските индекси регистрираха лек ръст вследствие на надеждите за намиране на трайно решение на гръцката криза. Междувременно цената на петрола се понижи в очакване на обявяване на сделка с Иран относно ядрената програма на страната.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави минималните 0.1%, докато китайският шанхайски индекс загуби 0.6%. Японският Nikkei 225 се повиши с 1.6%.

По-късно днес гръцкият министър-председател Алексис Ципрас ще представи на своята партия повече подробности относно изискванията на кредиторите за получаването на спасителната помощ, която може да достигне 86 милиарда долара в следващите три години.

Сред условията на кредиторите към Атина са загърбване на плановете за премахване на бюджетните ограничения.

„Инвеститорите не са доволни, че сценарият за излизане на Гърция от еврозоната все още е актуален, ако гръцкият парламент гласува с не“, смята управляващият директор в BK Asset Management, цитиран от CNBC. “Рискът е далеч по-малък в момента, в сравнение с преди седмица, но фактът, че все още е налице, оказва негативен натиск върху еврото.“, допълва още специалистът.

Фючърсите на щатските индекси се търгуват минимално на отрицателна територия, след като вчера широкият индекс S&P 500 приключи при психологическата граница от 1 100 пункта. И трите основни щатски индекси отбелязаха вчера повишение от над 1% след позитивния развой на ситуацията в Гърция.

Брентът се търгува рано тази сутрин с понижение от близо половин долар спрямо вчерашното си затваряне при нива от 57.25 долара за барел с доставка през август.

Златото отбеляза леко повишение и се разменя при нива от 1 155.43 долара за унция с незабавна доставка, а среброто – при 15.40 долара за унция.