В началото на тази седмица университетът в Мичиган, заедно с транспортната служба на града, откри нова тестова площадка, която би позволила на автомобилни производители и доставчици на технологии да тестват коли без шофьори в контролирана среда.

Наречен Mcity, този симулатор на градска и крайградска среда е първият по рода си и включва мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци и сигнали, улични лампи, фалшиви фасади на сгради, тротоари и препятствия, като и строителен обект с бариера.

За разлика от обществените улици, много от елементите в Mcity са движими, което ще позволи на инженерите да пренареждат оформлението на града, за да създават сложни кръстовища, слепи ъгли и всички видове условия, които можем да си представим.

Вижте още: Това са колите на бъдещето - без шофьор и много скъпи

В допълнение, Mcity ще включва и роботизирани пешеходци, които ще изскачат насред трафика неочаквано, за да се види колко добре автономните превозни средства реагират.

"Ние никога няма да направим опасни и рискови тестове на широкия път, така че това ще бъде едно добро място да се тестват някои от технологиите на бъдещето", казва Хидеки Хада, генерален мениджър за електронни системи в Техническия център на Toyota в Ан Арбър.

Пазарът на безпилотна технология се очаква да нарасне до 42 милиарда долара до 2025 г., а автономните автомобили се очаква да възлизат на една четвърт от глобалните автомобилни продажби до 2035 г., според Boston Consulting Group.