Земя на невероятна природна красота, завладяваща история и колоритен фолклор, Гърция има по нещо за всеки.

От старомодни крайбрежни градчета до китни планински села и мултикултурни мегаполиси.

Вижте 10 от най-красивите гръцки градове:

Нафплио

Малко градове отразяват богатата и разнообразна история на Гърция така, както го прави Нафплио - една от най-елегантните и романтични дестинации в страната.

Разположен в сърцето на историческия район Арголида на полуостров Пелопонес, Нафплион има дълбоки културни корени в Древна Гърция и венецианския период през 15-и и 17-и век.

Той процъфтява като първата модерна столица на Гърция в началото на 1800 г. Градът се гордее с прекрасните си неокласически имения, красива венецианска архитектура и живописни алеи.

Неговият пейзаж се доминира от два венециански замъци - Palamidi и Acronafplia, построени на два съседни хълма. Не трябва да се пропуска и малката крепост Bourtzi, която се намира на кратко пътуване с ферибот от града.

Тя предлага уникални гледки към Нафплио и е идеалното място за романтично бягство от ежедневието.

Парга

Старомодният град Парга е най-популярната лятна дестинация в Епир, в западната част на Гърция.

Построен амфитеатрално по склоновете на хълма Пезоволос и заобиколен от пищна зеленина и красиво синьо море, градът е един остров на безгрижието.

Сред акцентите на Парга са очарователните и цветни къщи, калдъръмените площади и руините на стария венециански замък на върха на хълма.

Близките плажове Валтос и Лихнос, до които се стига от пристанището на Парга с лодка, са сред най-добрите в Гърция.

Вижте още: Тайните острови на Гърция, за които не сте чували

Каламбака

С население от около 12 000 души, малкото градче Каламбака се намира в Централна Гърция.

То е построено в подножието на зрелищните зъбери на Метеора - комплекс от скални образувания, които приютяват една от най-големите и важни групи от православни манастири, част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Каламбака има богата история, датираща от Древна Гърция и особено от византийската епоха. Той е изпъстрен с много красиви православни църкви и параклиси.

Можете да се разходите по тесните калдъръмени улички на старинния квартал на града - Сопотос, голяма част от която е изградена под сянката на скалите, и да се насладете на красивата традиционна архитектура.

Кастория

Скрит скъпоценен камък в Северна Гърция, фотогеничният град Кастория е построен върху тясна ивица земя сред тихите води на красивото езеро Орестиада, което създава впечатлението за плаващ остров.

Градът процъфтява през 19 век като търговски център за производство и търговия с кожи, като и днес много от луксозните имения на търговците могат да се видят по улиците му.

Както и 72 красиви църкви, които са свидетелство за богатото византийско минало на Кастория.

Прекрасната алея около езерото предлага може би една от най-живописните разходки в Гърция, с нейната невероятна гледка към градчето и околните планини.

Карпениси

Широко популярен сред любителите на зимните спортове, Карпениси е малък град, разположен в отдалечен и слабо населен район на Централна Гърция, който се нарича Малката Швейцария.

Репутацията на града се дължи до голяма степен на непокътната природна красота на околните планини, алпийски гори и реки, които го превръщат в идеална дестинация за бягство сред природата.

За малкия си размер Карпениси предлага приличен избор от традиционни жилища, пекарни и ресторанти, като може да се похвали и с голямо разнообразие от местни деликатеси, като например неговите известни колбаси с праз и международно признато прошуто, изработено от специална порода свине, родени в района.

Мецово

Разположен на надморска височина от 1200 метраq в самото сърце на величествената планинска верига Пинд в Епир, Мецово е несъмнено един от по-живописните градове на Гърция.

Градът е дом на някои от най-квалифицираните каменоделци в страната, които използват богатите природни ресурси на региона, за да се изграждат прекрасни имения, манастири, чешми, калдъръмени улици и площади, повечето от които остават недокоснати от времето.

Близките планински върхове, склонове и девствени гори предлагат поразителна гледка на туристите, които могат да се насладят на живописни пешеходни преходи в околността.

Въпреки бързото разрастване на туризма през последните години, Мецово е запазил своя традиционен характер, перфектно съчетаващ миналото с настоящето, като предлага множество културни и спортни дейности през цялата година.

Вижте още: Най-красивите градове в Турция

Верия

Старият град Верия се намира в Северна Гърция, между склоновете на планината Вермио и бреговете на река Алиакмон.

Загнездил се дълбоко в историята на Древна Македония, Византия и Османската империя, Верия предлага богатство от културни преживявания - от превъзходни византийски църкви и забележителни паметници до историческа македонска и османска архитектура.

Може би едни от най-интересните части на града са добре запазените стар еврейски квартал и синагога - остатък от проспериращата еврейска общност, обитавала Верия до 1940 г.

Верия служи като удобна отправна точка за разглеждане на живописните манастири и планинските села, пръснати из района, както и за посещение на известния археологически обект Аегис – първата столица на Древна Македония.

Ксанти

Намира се в Тракия, на кръстопътя между Европа и Азия. Ксанти е известен като "града с хиляди цветове" заради своята ярка, мултикултурна атмосфера.

Градът дължи много от своята слава и богатство на тютюневата промишленост от миналото и традиционния карнавал, който се провежда всеки февруари или март.

Старият град на Ксанти е отворен музей, показващ една завладяваща смесица от архитектурни традиции, които отразяват религиозното, културно и етническо многообразие на народите, които са живели и просперирали в града.

Галаксиди

Живописният крайбрежен град Галаксиди се намира на северните брегове на Коринтския залив, в Централна Гърция.

Бивш богат и оживен пристанищен град, Галаксиди е успял да запази голяма част от предишната слава на своята морска история, изложена в компактния Nautical Museum в града.

Този град сега е известно яхтено пристанище. Неговите цветни крайбрежни улици са украсени с красиви двуетажни традиционни сгради, уютни кафенета и гръцки таверни.

Едно от най-популярните културни събития в града е обичай, който се изпълнява в първия ден на Великия пост. Той повелява участниците да почернят лицата си с въглища и да хвърлят оцветено брашно един срещу друг.

Агиос Николаос

Прекрасният град Агиос Николаос е разположен в зашеметяващия залив Мирабело, на североизточния бряг на остров Крит. Градът е кръстен на византийския параклис от 9-и век „Свети Никола“ и е построен, за да служи за пристанище на Източен Крит поради отличното си местоположение.

С изглед към морето от три страни, градът има няколко крайбрежни алеи, изпълнени с кафенета, магазини и ресторанти.

Неговата най-запомняща се атракция е лагуната Вулисмени - дълбок воден басейн, който е свързан с морето чрез тесен проход, който, според легендата, е бездънен.

От Агиос Николаос туристите могат да посетят скандалния остров на прокажените Спиналонга – мястото, на което са изолирани болни от проказа до 1957 г.