Нищо не би ощастливило повече мексиканското правителство от задържането отново на най-големия наркобарон в света - Хоакин „Ел Чапо“ Гузман. Освен ако властите не извадят някакъв късмет, обаче беглецът ще остане на свобода с месеци, ако не и години.

Невероятното бягство на Ел Чапо от най-охранявания затвор в Мексико злепостави мексиканските власти. Те обаче все още могат да изтрият срама, ако го заловят бързо.

Някои мексикански държавници, сред които и президента Енрке Пеня Нието, са убедени, че това ще се случи, но вероятно би трябвало да са доста по-умерени, според El Daily Post.

Вероятността Ел Чапо да се върне в затвора скоро е много малка. Ето пет причини за това.

1. Той планира всичко внимателно.

Ел Чапо не е склонен да импровизира. Той търпеливо изпълни дързък и сложен план за бягство. Вероятността да е планирал със същата точност и първите си месеци извън затвора е много голяма. Почти сигурно човек може да заложи, че навън го чакат десетки скривалища.

Вижте още: Майката на Ел Чапо: Обвиняват го нечестно за всичко

Той също така вероятно няма да се задържа прекалено много време в никое от тях: през първите няколко седмици може да не спи на едно и също място две нощи подред. Ел Чапо също така вероятно разполага с множество автомобили, което му позволява да се придвижва, без да привлича внимание, както и редица начини за комуникация с неговите подчинени.

2. Той се учи от грешките си.

Досега Ел Чапо вероятно вече е разбрал защо бе заловен през миналата година.Той няма да повтори същите грешки, поне не в началото. Той ще бъде изключително внимателен, ако не и направо параноичен в подбора на хората, които могат да се свързват с него.

Той вероятно ще ограничи контактите с роднините си и членовете на най-близкото му обкръжение. Жените (една от малкото му известни слабости) вероятно ще бъдат водени при него, вместо той да ходи при тях.

Той ще бъде изключително пестелив в използването на електронни методи на комуникация: каквото и да казва по телефона или през интернет, ще е кратко и вероятно ще минава през няколко посредника, ако въобще избере да използва някакво електронно устройство.

Вижте още: Ридли Скот ще снима филм по роман за наркобосa Ел Чапо

3. Мрежата му се е променила.

Издирването на голям наркобос започва отвън навътре. Агенциите за сигурност търпеливо събират данни за неговата мрежа. Те се сдобиват с имена, номера, адреси, внедряват или набират информатори, следят къщи и автомобили.

Те правят много неща, докато стигнат до най-близкото му обкръжение, а след това и до самия наркобарон. Това се случи с Ел Чапо през 2014 г. и може да се случи и в бъдеще. Процесът обаче няма да е бърз. Много от най-близките сподвижници на Ел Чапо са или мъртви или в затвора. Той вероятно е прекратил контактите си с други и в момента може би прочистват организацията- от страх, предпазливост или параноя.

Мрежата му в момента е различна, в сравнение с преди 18 месеца, което означава, че голяма част от събраните данни, които бяха използвани при залавянето му, сега са безполезни. В много отношение агенциите са сигурност в момента отново са в изходна позиция.

4. Той може да има информатори в разузнавателните агенции.

Бягството на Ел Чапо доведе до повдигането на обвинения на седем мексикански държавни служители. От тях трима са били част от разузнавателното подразделение на Федералната полиция, а двама са работели в мексиканската агенция за гражданско разузнаване.

Обвинените може да са виновни, а може и да нямат вина за бягството на Ел Чапо от затвора. Самото подозрение обаче, че в тези звена има къртици, може да е изключително подривно. Споделянето на разузнавателна информация в самите агенции и между тях ще пострада. Цели подразделение може да бъдат прочистени или подлагани на крайни и времеемки процедури по проучване.

Информацията може да не бъде споделяна, може да се сформират нови подразделения. Всичко това ще за забави, вероятно значително, процеса по разследването. Разбира се, всички тези мерки може да се окажат недостатъчни за запълване на дупките.

Вижте още: Как се храни един от най-опасните престъпници в света

5. Сътрудничеството между щатските и мексиканските агенции може да е затруднено.

Щатското разузнаване е изиграло основна роля за залавянето на Ел Чапо през 2014 г. След бягството му щатските агенции може да не са толкова щедри с мексиканските си колеги.

Или най-малкото може да станат по-взискателни. Те може да изискват по-щателни проверки на всички, които работят с разузнавателна информация, да започнат да прескачат някои от агенциите в Мексико и да работят с други.

Всичко това вероятно ще създаде напрежение между правителствата на САЩ и Мексико, което ще подкопае допълнително взаимното доверие. С времето различията може да бъдат преодолени, както се е случвало в миналото, но това ще отнеме време.

В дългосрочен план, условията, които са благоприятни за Ел Чапо, няма да се запазят. В определен момент той ще свали гарда и ще направи грешки.

Агенциите за сигурност отново ще натрупат много разузнавателна информация за наркобарона и неговата мрежа. Ще се намерят начини за сигурното споделяне на информация. Щатските и мексиканските агенции ще се научат отново как да се доверяват едни на други.

Всичко това обаче ще отнеме месеци, ако не години.