През изминалата седмица книжата на Twitter поевтиняха с повече от 15%, като днес пазарната оценка на микроблога вече е малко над 20 млрд. долара.

Според редица щатски анализатори при настоящата си цена компанията може да е обект на придобиване.

В петък книжата на Twitter затвориха на 31.01 долара за брой. Те никога не са падали под 30 долара. Компанията осъществи IPO на цена от 26 долара, но търговията започна при нива от 45 долара за брой.

Последната цена по позицията е с около 50% по-ниска от нивата, постигнати през октомври.

„При цена от 30 долара това прави малко над 20 млрд. долара пазарна оценка. Ако добавим и премията за придобиване, това означава капитализация от около 30 млрд. долара", според Ерик Джаксън, анализатор от Ironfire Capital.

Цената от 30 млрд. долара е много дори за компания като Google. Търсачката в момента има около 70 млрд. долара кеш, както и сериозни затруднения при позиционирането на Google+ като конкурент на Facebook.

Сред останалите потенциални кандидати са обичайните заподозрени - Apple, Microsoft и Facebook.

„Всичко над 10 млрд. долара е голяма сделка“, споделя Джаксън.

Според друг анализатор компанията ще предизвика интерес, ако цената й се понижи с още 20%, до около 24 долара за акция. Това би представлявало оценка от 15 млрд. долара, колкото Snapchat в момента.

Въпросът около Twiiter е, че оценки и прогнози могат да се правят на база потребителите и техния ръст, а той бележи незначително повишение.

По последни данни компанията има 316 млн. потребители, или с 8 млн. повече спрямо тримесечие по-рано.