Канадският долар се търгува близо до 11-годишни дъна днес, след като продължаващите разпродажби при петрола насочиха вниманието към канадската валута и други суровинни валути като австралийския долар.

Цената на петрола вчера падна с 5% до най-ниското си ниво от януари, след като слабата фабрична дейност в Китай задълбочи спада в търсенето на суровини.

Това бе лоша новина и за австралийския долар. По-добрите от очакваните данни за продажбите на дребно през юни обаче му дадоха глътка въздух.

Австралиецът за последно се търгуваше на ниво от 0.7296 щатски долара, отдалечавайки се от шестгодишното дъно от 0.7234, достигнато през миналата седмица.

Кратскосрочното представяне на австралийския долар зависи от решенията за паричната политика на Централната банка на Австралия, които ще бъдат взети по-късно днес.

Банката се очаква да остави основната си лихва без промяна на рекордно ниските 2%, но да засили реториката си в посока обезценяването на австралийския долар.

Канадският долар за последно се търгуваше на ниво от 1.3170 спрямо щатския долар, след като падна до 1.3176, което бе най-ниското му ниво от август 2004 г.

Руската рубла падна до петгодишно дъно от около 63.618 рубли за долар.

В същото време валутите на страните от Г3 се представят добре преди данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които се очакват по-късно през седмицата. Доларът поскъпна до 124.07 спрямо йената, докато еврото поевтиня с 0.1% до 1.0943 долара.

Новозеландският долар поевтиня до 0.6566 щатски долара, задържайки се над 6-гoдишното дъно от 0.6498, достигнато миналия месец.