Доларът отчита леки понижения в днешната сесия, след като бе поставен под натиск в края на миналата седмица, когато изнесените данни за ограничения ръст на заплатите в САЩ се отразиха негативно на очакванията за това кога Федералният резерв ще вдигне лихвите.

Доларовият индекс за последно се търгуваше на ниво от 97.264 пункта, след като се понижи с 0.2% в петък. Доларът се разменяше срещу 123.970 йени, понижавайки се от достигнатия през миналата седмица връх от 124.580.

Еврото се разменяше срещу 1.09760 долара, след като се отдалечи от дъното от 1.08935. Спрямо йената европейската валута се търгуваше на ниво от 136.025, запазвайки ръста от 0.2% от миналата седмица.

Продавачите се прицелиха в долара, след като индексът, следящ ръста на заплащането в САЩ, отчете повишение от едва 0.2% във второто тримесечие, което бе най-малкото от близо три десетилетия.

Разпродажбите в петък почти изтриха ръста на долара за седмицата, въпреки че нещата можеха да бъдат много по-зле, ако не бяха коментарите на президента на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард.

Булард бе цитиран от Wall Street Journal да заявява, че последните прогнози за щатската икономика подкрепят решението за вдигане на лихвите през септември.

Неговите коментари помогнаха на долара да ограничи загубите късно в петък. Въпреки това щатските държавни облигации запазиха ръста си, което предполага, че засега остават съмнения за това кога Фед ще вдигне лихвите.

Отстъплението на долара помогна на австралийския долар да поскъпне до над 73 щатски цента и да се отдалечи от шестгодишното дъно от 0.7234, достигнато в петък.

По-нататъшното поскъпване на австралийския долар обаче ще е ограничено, след като проучване показа, че ръстът на производството при големите китайски компании неочаквано остава без промяна през юли на фона на пониженото търсене.