Американските фондови пазари затвориха на по-ниски нива в понеделник след обявяването на по-слабите икономически данни за страната и продължаващия спад на цената на суровия петрол. Все пак регистрираните сериозни загуби от началото на сесията бяха частично възстановени до финала.

Акциите се отправиха рязко надолу, след като проучването на ISM (Institute for Supply Management) относно индустриалното производство през юли, заедно с доклада на Мarkit, обявиха разочароващи резултати.

Освен това разходите за строителство са нараснали едва с 0.1 процента, много под прогнозите на анализаторите. Непосредствено след като звънецът за старт на търговията в понеделник удари, от Министерството на търговията обявиха, че потребителските разходи за юни са се увеличили по-малко от очакванията, а доходите са над предвидените за периода.

Данните от един ден не могат да бъдат решаващи за развитието на пазара. Нека се има предвид, че акциите записаха един стабилен възходящ ход миналата седмица, каза Дан Грийнхаус, главен анализатор в BTIG.

Исторически погледнато, август „винаги е бил един от най-слабите месеци“ и това предвещава по-голяма волатилност на някои индикатори. Инвеститорите все още са „твърде непредпазливи“, след като през май бяха достигнати нoви върхове на щатските фондови пазари.

От Министерството на търговията съобщиха, че през юни потребителските разходи в САЩ са се увеличили с 0.2 процента, а доходите са нараснали с 0.4 процента. Икономистите на MarketWatch предвиждаха ръст от 0.3 процента и на двата показателя.

Индексът на производствената активност на ISM за юли е паднал до 52.7 процента. Резултатите са много под предвижданите от икономистите 53.7 процента.

Европейските акции затвориха на по-високи позиции в понеделник благодарение на ръста на акциите на Intertek и Heineken, след като компаниите обявиха по-добри резултати. Те компенсираха негативния ефект от потъването на гръцките ценни книжа, малко след като отвориха.

Търговията на атинската фондова борса стартира отново в понеделник след петседмично прекъсване. Гръцкият индекс Athex Composite се срина с над 20 процента, но компенсира частично спада, затваряйки със загуби от 16.2 процента.

Инвеститорите получиха и порция данни за индустриалното производство на еврозоната през юли. Индексът на Markit се увеличи от 52.2 процента на 52.4 процента.

EUR/USD
Минимално понижение отбеляза еврото спрямо долара в понеделник. Двойката стартира новата седмица без съществено изменение в цената. Сесията бе отворена на курс от 1.0971, а финалът бе сложен 22 пипса по-надолу. Резки движения не бяха записани, като разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня бе 54 пипса. Ако очакванията за нов ръст на единната валута се оправдаят, съпротивата при 1.1128 ще бъде преодоляна.

Подкрепа: 1.0891; 1.0807;
Съпротива: 1.1128; 1.1214;

GBP/USD

Британският паунд загуби позиции спрямо американския долар в понеделник. Двойката проби късата плъзгаща се средна и даде сигнали за продължаване на негативния тренд. В такъв случай подкрепата при 1.5465 ще бъде преодоляна скоро. Сесията в понеделник стартира на курс от 1.5632, като в началото посоката бе неутрална. Мечите настроения надделяха около обяд, а дъно за деня бе ударено при 1.5565. Финалната линия бе пресечена 19 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 1.5465; 1.5388;
Съпротива: 1.5699; 1.5788;

USD/CHF

Доларът записа печеливша сесия спрямо швейцарския франк в понеделник. Така двойката се приближи до съпротивата при 0.9718. Ако очакванията за нов положителен импулс на долара се оправдаят, ключовото ниво ще бъде пробито. Новата седмица стартира на цена от 0.9661, като бичите настроения надделяха рано сутринта. Връх за деня бе достигнат при 0.9701, а финалът на търговията бе сложен едва два пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.9529; 0.9397;
Съпротива: 0.9718; 0.9795;

USD/JPY

Доларът регистрира слабо повишение спрямо йената в понеделник. Така загубите от миналата сесия бяха частично компенсирани. Краткосрочните очаквания остават в полза на американската валута и евентуален пробив на съпротивата при 124.56. Търговията бе отворена на цена от 123.88, като в началото положителният импулс бе по-мощен. В резултат на това бе достигнат връх при 124.26. Малко след това цената бе коригирана и финалът бе сложен на курс от 124.02.

Подкрепа: 122.99; 122.54;
Съпротива: 124.56; 125.03;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.