Американските акции приключиха търговията във вторник на по-ниски нива, след като един от ръководителите на Федералния резерв даде ясни индикации, че е твърде възможно първото увеличаване на лихвените нива да стане през септември, освен ако не се появят някакви съществени икономически сътресения.

През по-голямата част от сесията търговията бе волатилна. Акциите отбелязаха рязко понижение след изявление на президентa на Фед в Атланта Денис Локхарт пред The Wall Street Journal, от което стана ясно, че ръководителите сериозно обмислят вдигането на лихвите през септември.

Днешната динамична сесия бе естествено продължение на слабото представяне на американските пазари в понеделник, когато всички акции затвориха на червена територия, след обявяване на по-слабите икономически резултати и сривът в цената на петрола.

Един от главните анализатори на Convergex Николас Колас предупреди, че „август се очертава да бъде един дълъг и труден месец за щатските фондови борси“. Периодът е традиционно по-слаб, тъй като голяма част от играчите на пазара са в лятна отпуска.

Данните, които се очаква да излязат в края на тази седмица, ще са водещ фактор за бъдещата посока. В петък ще бъде обявен един от най-важните доклади за американската икономика, даващ ясна представа за състоянието на работната ръка, т.нар. пейроли.

Той ще покаже темпото на възстановяване на пазара на труда в страната. От Фед заявиха, че наблюдават изкъсо икономическите показатели и в частност тези, измерващи средната работна заплата и безработицата. Именно те ще играят голяма роля при взимане на решение относно лихвените нива.

Европейските борсови индекси записаха първата си загуба от шест сесии насам, а натискът към гръцките акции се засили по време на втория работен ден, откакто фондовият пазар в страната отново отвори в понеделник.

Гръцкият индекс Athex Composite се понижи с нови 1.2 процента, достигайки дъното от септември 2012 г. Най-силно бяха ударени акциите на гръцките банки. Тези на National Bank of Greece се понижиха с 28 процента, а на Piraeus Bank и Alpha Bank отбелязаха спад от 30 процента.

Цените на петрола се възстановиха частично във вторник, като тип брент поскъпна с 52 цента и отново се търгуваше над 50 долара за барел. Американският суров петрол добави 93 цента към стойността си и достигна цена от 46.10 долара за барел.

EUR/USD
Еврото записа рязък спад спрямо долара във вторник. Негативната тенденция от предишната сесия бе продължена и в резултат на това двойката проби подкрепата при 1.0891, финиширайки под тези нива. Така еврото даде индикации за продължаване на мечия тренд до достигане на второто ключово ниво при 1.0807. Сесията във вторник стартира на цена от 1.0949, а финалът бе сложен на курс от 1.0880. Дъно за деня бе ударено едва два пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.0891; 1.0807;
Съпротива: 1.1128; 1.1214;

GBP/USD

Британският паунд регистрира втора поредна губеща сесия спрямо долара. Въпреки това понижението не бе съществено и двойката остана в тридневния рейндж. Краткосрочните очаквания продължават да са в полза на американската валута. Търговският ден във вторник бе отворен на цена от 1.5583, като в началото бичият тренд бе водещ. След като бе достигната най-висока стойност при 1.5633, посоката рязко се промени и финалната линия бе пресечена при 1.5561.

Подкрепа: 1.5527; 1.5465;
Съпротива: 1.5699; 1.5788;

USD/CHF

Доларът отбеляза мощно увеличение спрямо швейцарския франк във вторник. Американската валута оправда очакванията и натрупа позиции за втора поредна сесия. В резултат на това съпротивата при 0.9718 бе пробита и двойката направи тест на вторите ключови нива при 0.9795. Ако положителният импулс бъде продължен, те ще бъдат преодолени. Търговията във вторник бе отворена на цена от 0.9689, а финалът бе поставен 93 пипса по-нагоре. Връх за деня бе достигнат при 0.9789.

Подкрепа: 0.9529; 0.9397;
Съпротива: 0.9718; 0.9795;

USD/JPY

Доларът регистрира ръст спрямо йената във вторник. Американската валута оправда положителните очаквания и така двойката се приближи до съпротивата при 124.56. Ако бичите настроения продължат и занапред, тя ще бъде преодоляна. Сесията стартира на цена от 124.02, като почти през цялото време трендът бе неутрален. Към края на търговията последва мощно увеличение и валутите отбелязаха връх за деня при 124.40. Финалът бе поставен 3 пипса по-надолу.

Подкрепа: 122.99; 122.54;
Съпротива: 124.56; 125.03;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.