В Националната агенция за приходите ще се подават заявления, ако искаме вноските ни за втора пенсия да бъдат насочени към държавното обществено осигуряване. Това става ясно от проект на наредба, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите.

Ако искаме да възобновим осигуряването си в частен фонд, заявлението ще се подава в избраното от нас пенсионноосигурително дружество, уточнява БНР.

До 15-о число на месеца, следващ месеца на подаването на заявлението, Националната агенция за приходите и пенсионно-осигурителните дружества ще си разменят информация.

Ако искаме да прехвърлим парите си за втора пенсия към държавното осигуряване, пенсионното дружество, в което досега сме се осигурявали, ще изготви справка за индивидуалната ни партида до края на месеца, в която е подадено заявлението. Същото важи и за НАП.

Парите ще се съхраняват в специално обособени сметки в Българска народна банка, ако сме избрали държавното осигуряване. Натрупаните лихви по депозитите ще се разпределят пропорционално между пенсионно-осигурителните дружества и фонд "Пенсии" на НОИ.