Днес доларът се задържа близо до четириседмичното дъно спрямо кошница от валути, след като солидните данни за заетостта в САЩ от петък подкрепиха очакванията, че Федералният резерв може да вдигне лихвите още през септември.

Апетитът към риск към днес обаче остава ограничен, след като излезлите през уикенда данни засилиха опасенията, че ръстът на китайската икономика се забавя.

Износът на Китай пада с 8.3% през юли, което е най-голямото понижение от четири месеца и е далеч под очаквания спад от 1.0%.

По-късно през седмицата пазарът ще се концентрира и върху продажбите на дребно и промишленото производство, за да прецени състоянието на втората най-голяма икономика в света.

Доларовият индекс нараства с около 1.0% до 97.618 пункта, след като в петък се повиши до 98.334 пункта, което бе най-високото му ниво от 23 април насам. Изнесените в петък данни за неселскостопанската заетост в САЩ показаха, че щатската икономика е създала 215 000 нови работни места миналия месец.

Очакванията на икономистите бяха за ръст на заетостта с 223 000, но изнесените данни бяха приети като стабилни, а данните за предходните два месеца бяха ревизирани нагоре.

Доларът поскъпна до двумесечен връх от 125.07 йени в петък и последно се търгуваше с ръст от 0.1% на ниво от 124.37 пункта.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.0965 спрямо долара.

Швейцарският франк поевтинява с около 0.1% от петък, като 1 долар се разменя срещу 0.9828 франка. В петък доларът поскъпна до 0.9885, което бе най-високото му ниво от края на март.